Cameron merészsége

Ez a „szégyenérzet nélkül” kifejezés már önmagában is szomorú következtetésekre indíthatna, de hamarosan megnyilatkozott a Nagy-Britanniában jól ismert agresszív vallásellenesség, mely a világon mindenütt tudományos és demokratikus álarc mögé bújik. Képviselői ugyan a szigetországban sincsenek sokan, de hangosak. Nem elég nekik, hogy tömegek váltak kulturális és vallási értelemben közömbössé, ők „harcosak”, szenvedélyesek. Még Damaszkusz felé is nyílhatna útjuk…

 

A neves Daily Telegraph-ban megjelent ötvenöt úgynevezett közéleti személyiség – köztük Ken Follett író, Alice Roberts őstörténet-kutató, népszerű ismeretterjesztő sorozatok szerzője és Sir John Sulston Nobel-díjas biológus – nyílt levele, melyben azt válaszolták a miniszterelnöknek: felmérések, tanulmányok sora bizonyítja, hogy a brit lakosság többsége nem nevezhető kereszténynek.


Ez a megállapítás sajnos nem jár messze a valóságtól, és a keresztényeket – anglikánokat és kisebbségben élő katolikusokat egyaránt, s főleg lelkipásztoraikat – hasznos lelkiismeretvizsgálatra is indíthatná. De a levélírók továbbmennek: Cameron megállapítása szerintük megosztottságot szít a társadalomban, és az ország elszigetelődését szolgálja a világban.

 

Lehet, hogy a brit vagy éppen a magyar miniszterelnök és mások megnyilatkozásai azt a reményt kelthetik bennünk: Európa nemcsak hagyományaiban, de jövőjében is utat találhat a keresztény értékekhez

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .