Bűnbánó Magdolna-búcsú Felsőörsön

Az orgonát Márfi Gyula érsek a szentmise elején áldotta meg, a préposti kúriát – amelynek tetőszerkezete megújult – pedig a szentmise után. Az épület felújítása folytatódik a nyílászárók cseréjével, valamint a belső munkálatokkal.
A búcsúi ünnep végén a főpásztor megkoszorúzta Boldog Batthyány-Strattmann László herceg emléktábláját.

*

Az 1745-ben épült, ötregiszteres, 211 sípból álló műemlék orgona építéstörténeti szempontból ma Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A felsőörsi Bűnbánó Magdolna-plébánia megrendelésére, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója előadásában most júliusban újabb hanglemezfelvétel készült, amelyen az orgona építéstörténetének zeneirodalmi párhuzamaiként késő reneszánsz és barokk szerzők orgonaművei szólalnak meg.
A műemlék orgonát a lemezfelvételre Albert Miklós aranykoszorús orgonaépítő mester felújította, intonálta és hangolta. A hangfelvételt Benedek András, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatója, a budapest-kőbányai Szent László-templom kántora készítette.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .