Brenner János-kiállítás Szombathelyen

Boldoggáavatási eljárása 1999-ben kezdődött meg, s kilenc év múltán, 2008. július 31-én zárult le az első, egyházmegyei vizsgálati szakasz.
Május 11-étől a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban a fiatalon megölt szerzetes pap életét bemutató új, állandó kiállítás várja a látogatókat. A tárlatot Veres András püspök nyitotta meg, az ünnepen köszöntőt mondott Brenner József püspöki helynök, múzeumigazgató, illetve Horváthné Simon Katalin gyűjteményvezető.
– Az egyházmegyei kincstár az elmúlt időszakban több pályázaton is nyert, így vált lehetővé – más beruházások mellett -, hogy bővítsük a múzeumot. Egy hajdan raktárnak használt épületrész átalakítása után kapott helyet a Brenner János-kiállítás – mondta el Horváthné Simon Katalin.

Az egyházmegyei kollégiumban már rendeztek egy időszaki tárlatot a meggyilkolt pap emlékére a halálának ötvenedik évfordulója kapcsán meghirdetett emlékévben, 2007-ben. Emellett eddig Rábakéthelyen, az emlékkápolnában őrizték néhány papi ruhadarabját. E most életre hívott kiállítás minden eddiginél átfogóbb képet ad Brenner Jánosról – az életrajz mentén haladva, számos személyes tárgy segítségével mutatja be pályáját egészen gyermekkorától.

Az első éveket családi fotók, a testvérekkel közös gyerekjátékok, mesekönyvek idézik fel, de kiállították Brenner János bizonyítványait, illetve a saját maga, túrázások közben készített fényképeit is. Papi pályáját dokumentumok, valamint az általa használt liturgikus ruhák (reverenda, karing) segítségével ismerheti meg a látogató. Kiállították azokat a személyes tárgyakat is, amelyek Brenner Jánosnál voltak a gyilkosság idején.
– Az életút bemutatása mellett a tárlaton külön részt szentelünk lelki naplójának és levelezésének is – tette hozzá a gyűjteményvezető. – A kiállítás részeként létrehoztunk egy emlékhelyet is, ahol a boldoggáavatási eljárás gyilkosságról szóló dokumentumai olvashatók.

A tárlatot a szerzetes papról megjelent könyvek, DVD-k zárják, illetve a látogatók megtekinthetnek két Brenner Jánosról szóló filmet is: Kovács Lajos Péter Pogányok idején című dokumentumfilmjét, illetve Lauer Ferenc alkotását, amely Iváncsits Tamás A jó pásztor című zenés drámájából készült.
A kiállítóhely felújítását és a tárlat létrejöttét a Brenner János Emlékhely Alapítvány, Brenner József püspöki helynök, a Szombathelyi Püspökség és a pályázatot kiíró Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya támogatta.

Az állandó emlékkiállítással egy időben nyílt meg a Somlai Julianna ikonjaiból összeállított időszaki tárlat is, amely szeptember végéig tekinthető meg ez egyházmegyei kincstárban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .