Boldoggá avatás előtt

Fotó: E-communio.ro

 

Hét román görög­ka­to­likus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa. A Szentatya március 19-én jóváhagyta az erről szóló boldog­gá­ava­tási dekrétumot, amikor kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kong­regációja prefektusát. Vasile Aftenie bukaresti püspöki helytartó, Ioan Suciu balázsfalvi megbízott püspök, Tit Liviu Chinezu titkos püspök, Valeriu Traian Frenţiu nagyváradi, Ioan Bălan lugosi, Alexandru Rusu máramarosi és Iuliu Hossu kolozsvári püspökök a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött, megkínzott, és a megpróbáltatások következtében életüket vesztették 1950 és 1970 között.
Aftenie 1950-ben az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik kihallgatása során vesztette életét. Frenţiu, Suciu és Chinezu a máramarosszigeti börtönben hunyt el, ahol a politikai foglyokat tartották. Ott számos román és magyar értelmiségi és egyházi vezető volt bebörtönözve politikai és vallási meggyőződése miatt.
Hossut, Rusut és Bălant is bezárták. Ők 1955-ben elhagyhatták a hírhedt észak-erdélyi fegyházat, majd ortodox kolostorokban jelöltek ki számukra kényszerlakhelyet, amit nem hagyhattak el. Rusut egy évvel később ismét bebörtönözték, 79 évesen a szamosújvári börtönben halt meg.
Boldoggá avatásukat 1994-ben kezdeményezte a Román Görögkatolikus Egyház, mely a kommunizmus idején illegalitásban működött: a kommunista hatalom betiltotta a működését, templomait az ortodoxok kapták meg. A vértanú püspököket a román kommunista hatalom arról igyekezett meggyőzni, hogy térjenek át az ortodox vallásra, de ők kitartottak hitük mellett, és nem voltak hajlandók elszakadni Rómától.
A Román Görögkatolikus Egyház azt reméli, hogy a hét püspök boldoggáavatási szertartása Ferenc pápa jelenlétében történik Balázsfalván, az egyházfő május 31. és június 2. között esedékes romániai látogatása idején.

*

A pápa romániai látogatását januárban jelentette be a Vatikán. Akkor közölték, hogy az egyházfő Bukarestbe, Csíksomlyóra, Jászvásárra és Ba­lázsfalvára is ellátogat.

Forrás: Maszol.ro, Agerpress.ro
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .