Boldog Ceferino vértanút ünnepelték Esztergomban

Még alig hallgattak el a bazilika harangjai a Mindszenty József boldoggá avatásáért bemutatott szentmise után, s alig indultak haza a zarándokok, az esztergomi sportcsarnokban máris újabb ünnep kezdődött.
A cigány közösségek hagyományosan együtt ünneplik Boldog Ceferino vértanút, a védőszentjüket, aki a spanyol polgárháború idején, 1936-ban vesztette életét katolikus hite miatt. A róla elnevezett Boldog Ceferino Romamisszió Személyi Kváziplébánia szervezésében színes programok várták az ünnepen a cigány és a nem cigány családokat.
Megérkezésünkkor kellemes illat lengte be a csarnok udvarát, hiszen pörköltfőző versenyt hirdettek a szervezők, amire szép számmal jelentkeztek versenyzők.
Nagy vendégszeretettel fogadtak minket, s hamarosan megismerhettük az igazi cigány pörkölt titkát: fatűzön és téglán kell főzni. Míg az asszonyok sürögtek-forogtak az étel körül, addig a férfiak sakkversenyen mérték össze tudásukat, a gyermekeket pedig bohóc szórakoztatta.
Michels Antal plébánosnak, a közösség lelkivezetőjének köszöntője után elindultunk a romamisszió központjához, ahol Mohos Gábor segédpüspök is csatlakozott hozzánk.
Ferenczy Éva, az Esztergom-Bajóti Karitászrégió vezetője mutatta be a több épületből álló komplexumot, amely várhatóan augusztus végére készül el. A központ ad majd otthont a karitásznak, a Boldog Ceferino Intézetnek és a romamissziónak is. A főegyházmegye támogatása révén új irodákat, raktárhelyiségeket, közösségi termeket alakítanak ki, amelyekben karitászos felnőttképzéseket, összejöveteleket, romapasztorációs, missziós programokat tartanak majd. A felújítás során vendégszobákat, teakonyhákat, fürdőszobákat is kialakítanak a lelkigyakorlatozók számára.
Mire visszatértünk a sportcsarnokhoz, már elkészültek a finom pörköltek. A zsűrinek valóban nehéz volt eldöntenie, melyik a legízletesebb.
A ferences szegénygondozó nővérek és a ferencesek régről ismerik az esztergomi romákat, hiszen évek óta ők készítik fel őket a szentségek vételére, és foglalkoznak a gondjaikkal. Nem volt kérdés, hogy az ünnepen is velük tartanak.
„Tevékenykedik a közösségben öt-hat megtért család, akik komolyan veszik a hitüket. Ők segítenek megszervezni ezeket a programokat, amelyekkel a cigányság minden rétegéhez igyekeznek eljutni. Szeretnék megerősíteni cigány testvéreiket a hagyományaikban és az értékeikben, és Istenhez is közelebb vezetni őket. Ez az ünnep is erről szólt, és ebben szívesen támogatjuk őket” – mondta el Veronika nővér.
Közben a lányok gyönyörű szoknyákba öltöztek, és vidám tánccal köszöntötték a püspököt. Az ünnep szentmisével zárult, melyen Mohos Gábor arról beszélt: Jézus a barátunk akar lenni, azt szeretné, ha a szívünkbe fogadnánk. Ő le tudja csendesíteni életünk viharait; s amikor ezt megtapasztaljuk, átéljük a csodát. A szentmisén gyönyörű cigány dallamok és ismert gitáros énekek csendültek fel, lovári nyelven. Megható volt az Úr imáját magyarul és lovári nyelven is elmondani, miközben egymás kezét fogtuk. Michels Antal elmondta: azt reméli, félévente össze tud gyűlni a közösség, hogy együtt ünnepeljen. Erre remek alkalom nyílik majd augusztus végén, a romamissziós központ átadásakor és megáldásakor.

Forrás és fotó: Bánlaki Zsanett/MKPK Caritas in Veritate Bizottság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .