Bocsánatot kértek a lengyel püspökök

Az angol felirattal ellátott, 16 milliós nézettséget meghaladó dokumentumfilm rejtett kamerás felvételekkel bemutatja, ahogyan az egykori áldozatok szembesítik tetteikkel az elkövetőket. A film feltárja azt is, hogy a bántalmazó egyházi személyeket sok esetben áthelyezték az egyik plébániáról a másikra – tájékoztat a KAI lengyel katolikus hírügynökség honlapja.
Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke május 13-án közleményében a következőket írta: „Mélységesen megérintett és elszomorított a Sekielski testvérek dokumentumfilmje, szeretném nekik megköszönni, hogy elkészítették. – Hozzátette: – A film üzenete legnagyobb részben egyezik azzal a tapasztalattal, amit akkor szereztem, amikor számtalan alkalommal beszélgettem áldozatokkal.”
Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása, a lengyel főpásztori testület gyermek- és ifjúságvédelemmel megbízott tagja megerősítette a poznańi érsek szavait. „A sebeket szerzett emberek óriási szenvedése fájdalmat és szégyent okoz. Ebben a pillanatban magam előtt látom mindazon áldozatok tekintetét és fájdalmát, akikkel találkoztam. Mindenkinek köszönöm a bátorságot, akik a fájdalmukról beszélni tudtak.”
Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igaz­ságosság (PiS) párt elnöke május 12-én a filmre reagálva ígéretet tett a gyermekbántalmazás szigorúbb büntetésére, akár 30 éves szabadságvesztést is kilátásba helyezve. Lengyelországban jelenleg a 15 éven aluli gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazás büntetési tételének maximuma 12 év.
„Az egész Lengyel Püspöki Konferencia nevében szeretném legőszintébben kérni minden áldozat bocsánatát. De tudom, semmi sem teheti jóvá az elszenvedett rosszat” – mondta Gądecki érsek. Mindkét főpásztor hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által kiadott és május 9-én közzétett Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio a probléma megoldásának kulcsa. „Elengedhetetlen a rendelkezés végrehajtása, hogy ezáltal feltárják, megelőzzék és megakadályozzák az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és a kiszolgáltatott személyekkel szemben – hangsúlyozta a lengyel prímás. – Meggyőződésem szerint ez a film is közelebb vihet ahhoz, hogy mindenki határozottan tiszteletben tartsa azokat a szigorú előírásokat, melyek az Egyházban a gyermekek és a fiatalok védelmét szolgálják, és hozzájárulhat ahhoz, hogy minden püspök végrehajtsa a rendelkezést a Ferenc pápa által kiadott motu proprióval összhangban” – fogalmazott Stanisław Gądecki.

Forrás és fotó: EKAI.pl
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .