Isten fiatal

Fotó: Balogh Ferenc

 

Az összejövetelre Ternyák Csaba egri érsek hívta a fiatalokat, hogy együtt tegyenek tanúságot Krisztusba vetett hitükről. Az eseményen mint­egy nyolcszáz középiskolai tanuló, valamint főiskolai és egyetemi hallgató vett részt, illetve különböző ifjúsági közösségek tagjai.
A találkozó zenés ráhangolódással kezdődött a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium kispapjainak közreműködésével. Ezután a papokból álló Páterrock együttes adott nagy sikerű koncertet.
Majd Lóczi Tamás, a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója és kémia–hittan szakos tanára tartott előadást a fiataloknak. Márk apostol evangéliumából a jerikói vak, Bartimeus meggyógyításának történetén keresztül mutatta be, hogy Jézus cselekvést vár el tőlünk. Amikor a kolduló vak az út széléről kiáltozik, Jézus figyelemre sem méltatja. Nem enged teret Bartimeus önsajnálatának, inkább ki akarja lendíteni az élethelyzetéből. Jézus nem megy oda Bartimeushoz, inkább magához kéreti őt. A vak pedig megindul felé, még a köpenyét is eldobja. S ahogyan a történet folytatásából kiderül, a Jézussal való találkozás nyomán visszanyeri a látását. Bartimeus ezek után csatlakozik Jézushoz, őszinte hálával követi őt. Lóczi Tamás a történethez kapcsolódva hangsúlyozta: „Nélküled nem tud csodát tenni Isten.”
A program tanúságtételekkel folytatódott; elsőként Hódosi Zsuzsanna, a miskolci Fráter György gimnázium tanulója vallotta meg a hitét. A fiatal lány elmondta, a lelkigyakorlatok hatására úgy döntött, a hozzá közel álló közösségekben nyíltan beszél hitbéli élményeiről, hogy másoknak is segítsen közelebb kerülni Istenhez. Ferenci Béla, az Egri Érseki Papnevelő Intézet elsőéves növendéke arról beszélt, hogy 34 évesen, több családi tragédiával a háta mögött miért fogadta el Isten hívását, és miért hagyta ott a jól fizető állását. Tikovics Gitta, az Egri Andrássy György Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium diákja arra biztatta a fiatalokat, hogy nyugodtan tegyenek fel kérdéseket olyan felnőtteknek, akik eligazítást adhatnak nekik a hit kérdéseiben.
Ezután Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa szólt a fiatalokhoz. Elmondta, hogy több afrikai országban is szolgált. Benin és Togo, majd Uganda apostoli követeként rengeteg problémával találkozott, és mindenütt igyekezett a hit vigaszát nyújtani a szegénységben élőknek. Hangsúlyozta, az afrikaiak megtanították arra, hogy a nehézségek ellenére is lehet ember módra élni. Arra kérte a fiatalokat, hogy mindig fejezzék ki a szeretetüket és irgalmukat embertársaik iránt. Bátorítsák barátaikat, hogy szeressék Istent, és vigyék el az Úr Jézus szeretetét azokhoz, akikkel találkoznak.
A nuncius beszéde után Szőke Gábor plébános vezetésével ózdi fiatalok mutatták be néhány rövid jelenetben Szent II. János Pál pápa életét, majd kérdezz-felelek következett, Ewa Gamon szalézi nővér, Vízi János mezőkövesdi káplán és Béres Gyula hittan–történelem szakos tanár részvételével. Kérdésekre válaszolva elhangzott: a fiatalok nem az Egyház jövője, hanem az Egyház jelene.
A találkozó szentmisével zárult, melyen Ternyák Csaba érsekkel koncelebrált az apostoli nuncius és a főegyházmegye papjai. Homíliájában a főpásztor elmondta, örül, hogy ilyen sok fiatal elfogadta a találkozóra szóló meghívást. A következő nemzedék lelkesedésére nagy szüksége van az országnak, de mindenekelőtt az Egyháznak. Az érsek rámutatott: e találkozó szervezésekor arra törekedtek, hogy a programok hozzásegítsék a fiatalokat a hitben való fejlődéshez és bátor döntések meghozatalához.
Ternyák Csaba hangsúlyozta, mindnyájan meghívást kaptunk arra, hogy átlépjünk a hit kapuján. Ezt úgy tehetjük meg, ha hitben és hitből élünk. „Amikor a jövőtökre gondoltok, ne hagyjátok ki belőle Istent. Hiszen ő a mi életünk igazi célja, hozzá fogunk elérkezni egyszer, és meghívásunk nem kevesebbre szól, mint arra, hogy a gyermekei legyünk. Ez a legfőbb hivatásunk” – buzdított a főpásztor.
„Isten fiatal, bár ő teremtett mindent – énekeljük a találkozó himnuszában. Isten azonban nem akarja megtartani magának a fiatalságát. Amikor a keresztségben gyermekeivé fogadott bennünket, örök fiatalságát ajándékozta nekünk. Benne őrizhetjük meg vagy kaphatjuk vissza a fiatalságunkat. Általa és benne maradhatunk fiatalok, és nem csupán néhány évre, évtizedre, hanem örökre. Mert egyedül ő, a teremtőnk képes arra, hogy újjáalkosson minket, és részeseivé tegyen saját fiatalságának” – zárta homíliáját Ternyák Csaba egri érsek.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .