Biztonság és szenvedély

A házasság hete programsorozat egyik eseményeként február 12-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában Pál Feri atya tartott előadást arról, hogy miként lehet tartósan és elégedetten házasságban élni.
Sokan gyűltek össze az ismert lelkipásztor és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadására Kaposváron. A hallgatóság egy „egyszemélyes színdarabot” láthatott, amelyben finoman bontakozott ki az üzenet, amelyet Feri atya pontosan meg is fogalmazott, hiszen – miként hangsúlyozta – szóból ért az ember. Szóból ért például akkor is, amikor szenteste napján a nő csak sugallja a férjének, hogy be kellene faragni a karácsonyfát a tartóba, de nem mondja ki, mert az már nem olyan, mintha magától kitalálta volna…
Pál Ferenc többek között arról beszélt: a házasságban a biztonság és a szenvedély egyensúlyára kell törekedni, hogy a férfi és a nő egyaránt jól érezze magát a kapcsolatban. A szenvedély ahhoz kell, hogy megmaradjon a vágy a másik iránt, a biztonság pedig ahhoz, hogy megbízzanak egymásban. Ha a szenvedély kerül túlsúlyba, az félelmet szül, ha a biztonság, akkor unalom lesz az élet. Ez az egyensúly nem terem magától, sokat kell tennie érte mindkét félnek.
Talán az a legfontosabb, hogy ne a társunkat akarjuk megváltoztatni vagy mással megváltoztattatni, hanem magunkban keressük a formálandó tulajdonságokat, hogy szerethetők legyünk a társunk számára.
Feri atya három szék segítségével egy személyben adta elő a férj, a feleség és a gyerek szerepét, teljes átéléssel, miközben akinek volt füle, meghallhatta a boldog párkapcsolat titkait.
Nagy taps búcsúztatta az előadót, aki ajándékba egy összecsukható széket is kapott a szervezőktől, mivel sajátos előadásmódja miatt a szék már-már a jelképévé vált.

Forrás és fotó: Szeifert Máté/Kaposvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .