Bibliai találkozások

A megnyitón Mózessy Gergely gyűjteményigazgató elmondta, hogy az új tárlattal három eseményről kívántak megemlékezni. Az első a múzeum kettős jubileuma: hetven esztendeje alapították, valamint tíz éve újult meg és nyílt meg a nagyközönség számára. A második a Mátyás- évforduló: a nagy király trónra lépésének 550. jubileumán meghirdetett országos reneszánsz év: hiszen a mai Magyarország negyedik legjelentősebb ősnyomtatványállománya, reneszánsz kori könyvritkaságai a székesfehérvári püspöki könyvtárban találhatók. Harmadikként pedig a történelmi egyházak által meghirdetett Biblia évét emelte ki, amellyel minden ember figyelmének középpontjába szeretnék helyezni a Szentírást.

A székesfehérvári kiállítás azonban nemcsak a könyvek könyvére irányítja a figyelmet. A művészeti alkotások és az installációs eszközök segítségével kiemeli azokat a találkozásokat, amelyek a bibliai történetek szereplőire egész életre szóló hatással voltak. Az ember és ember, Isten és ember közötti találkozások – melyeknek archetípusait a Biblia megörökíti – ma is hatnak, ma is átélhetők. A gyűjteményigazgató végül köszönetét fejezte ki a megyés püspöknek, hogy a megszorító intézkedések miatt nehéz helyzetbe került egyházi gyűjteményben tovább folyhat az érdemi munka. A kiépülő mecenatúra mellett az egyházmegye komoly áldozatot vállalt, hogy ilyen nagy léptékű, értékteremtő kiállítás létrejöhetett.

Spányi Antal püspök megnyitóbeszédében kiemelte: a Biblia éve nemcsak a hívő emberek számára nagy lehetőség, hanem azok számára is, akik a kultúra oldaláról közelítik meg a Biblia világát, a Szentírást. Ebben az esztendőben sok kiállítást, bemutatót rendeznek az ország különböző pontjain a Szentírásról. Székesfehérváron is például a zsidó hitközség, a református gyülekezet, a helyi kulturális intézmények is rendeztek kiállításokat. Jelentős szerepe volt az egyházmegye által szervezett ökumenikus Biblia-konferenciának. Az Egyházmegyei Múzeum – csatlakozva a Biblia évéhez – a Szentírás sokszínű ismertetésén túl azonban a Biblia tanítását is szeretné közelebb vinni az emberekhez.

A Biblia üzenetének átadása nélkül hiábavaló minden törekvés, nem érdemes fáradozni új kiadásokon, tárlatokon. A főpásztor végezetül elmondta: a Biblia megkerülhetetlen könyv, amely nélkül saját zsidó-keresztény kultúránkat nem érthetjük meg. Biztos utat mutat az erkölcsi emelkedettségre, de utat mutat az élet útvesztőjében, a mindennapi élet sűrűjében is. Olyan könyv, amelyet el lehet olvasni, elsődleges értelmét könnyen meg lehet tanulni, de igaz üzenetét csak az képes felfogni, aki a Szentírást a szívével is tudja olvasni, aki tanítását, üzenetét megpróbálja életre váltani.

A Biblia szövege provokál – mondta Smohay András, a kiállítás kurátora -, nem hagyja érintetlenül az embert. Rajtunk múlik, hagyjuk-e megérinteni magunkat, akarunk-e találkozni Isten szavával, elfogadjuk- e azt a „kinyújtott kezet”, amelyet a birtokunkban levő Biblia jelent. Sokszor legszívesebben becsuknánk… Megtehetjük, de talán ez a kiállítás is segít abban, hogy megértsük: ez a könyv értünk van. A bibliai találkozások történetei segítenek minket a hétköznapokban, hisz ugyanolyan gyarló, esendő emberekről szólnak, amilyenek mi vagyunk. A művészettörténész végül megköszönte azt a csapatmunkát, amelynek köszönhetően ez a nagyszabású kiállítás létrejöhetett. Kiemelten köszönetet mondott Székely János püspöknek, Fákó Árpád grafikusművész-látványtervezőnek és Zalavári Tibor formatervezőnek.

A bevezetőkből is kitűnt, hogy a rendhagyó kiállítás számos aspektusból tárja elénk az emberiség egyik legismertebb könyvét, a Bibliát. Különleges élményt nyújt a rendezési elv, amely lehetővé teszi, hogy a bibliai történetek által önmagunkkal, embertársainkkal, hívő közösségekkel találkozhassunk. Mindezeken keresztül pedig magával Istennel, aki jelen van az emberiség történelmében, saját életünkben, találkozásainkban. A tárlat természetesen a Bibliával kapcsolatos ismereteink elmélyítését is szolgálja. Bepillantást nyújt abba a felmérhetetlen kultúrtörténeti örökségbe, amelyet a könyvek könyve jelentett és jelent ma is az egész világ számára. A számos kuriózumot felsorakoztató tárlaton a püspöki könyvtár könyvritkaságai – több tucat ősnyomtatvány, különleges nyelvű fordítások (például kínai, arab, izlandi) és művészien díszített példányok – mellett több képzőművészeti alkotás látható a reneszánsz kortól a kortárs művészetig.

A reprezentatív kiállításon látható az Egyházmegyei Gyűjtemény néhány rejtett kincse – eddig még be nem mutatott értékes reneszánsz és barokk festmények. A tárlat további érdekességei a Zsidó Múzeumból kölcsönzött ötvösmunkák (rimónpár, tóramutató, tóravért), vagy az Országos Széchényi Könyvtár vizsolyi bibliájának egy korrektúralapja. Szilárdfy Zoltán művészettörténész gyűjteményéből értékes barokk kori metszeteket mutatnak be, így az egyik legjelentősebb morva-bajor rokokó festő, Gottfried Bernhard Göz metszetei és festménye is. A Pannonhalmi Főapátsági Gyűjtemény tulajdona a híres Franz Anton Maulbertsch Mária látogatása Erzsébetnél című festménye, értékes alkotásokat láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is. Külön érdekességei a kiállításnak Kondor Béla, Borsos Miklós bibliai témájú alkotásai, valamint Pekáry István grafikái.

Nagy érdeklődésre számíthat a tárlat nyomdatörténeti nevezetessége, a magasnyomású Gutenberg-kézisajtó, amelyet a budapesti Szily Kálmán Műszaki Középiskolából adtak kölcsön, valamint a néhány ritka, egyedi könyvkötés is. A kiállítás rendezői a látássérült látogatókra is gondoltak: számukra nem mindennapi lehetőséget nyújt a Bibliai találkozások című kiállítás tapintható tárlata. A kiállítás múzeumpedagógiai foglalkozásokat és tárlatvezetéseket is kínál a látogatóknak. Szem előtt tartva a gyermekeket, korosztályuknak megfelelő foglalkozásokon, elmélyülést és kreativitást igénylő feladatokkal segítik a kiállítás feldolgozását, a közös beszélgetést. Az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokat a Terembura Kulturális Egyesület tagjai tartják.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum /Székesfehérvár, Városház tér 4; e-mail: muzeum@szfvar.katolikus. hu; internet: muzeum@szfvar.katolikus.hu; telefonszám: (22) 510-681; 06 (22) 322-247/ kiállítása november elejéig látogatható, keddtől szombatig 10 és 18 óra között, vasárnap 14 és 18 óra között.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .