Betegek miséje a kistarcsai kórházban

Harminc évvel ezelőtt, 1988. nagyböjtjének első vasárnapját megelőző délelőtt katolikus szentmisére hívták a betegeket és a dolgozókat az akkor még kerepestarcsai Flór Ferenc Kórház tanácstermébe. Ennek az eseménynek a jelentőségét különösen értik azok, akik emlékeznek még, mennyire tiltották a rendszerváltozás előtti időkben a vallási megnyilvánulások minden formáját. A betegek szentmiséjének megszervezése szinte hősies cselekedetnek számított akkoriban. A kezdeményezők az Egyház részéről Gulyka József isaszegi plébános és Szláby Tibor, akkori kistarcsai káplán voltak, a kórház részéről pedig Gémesi György és Marik József orvosok, valamint az akkori főigazgató, Szabadfalvi András.
A kórházi szentmise ügye mellé állt Jász János és felesége, Terike is, akik vállalták a betegek misére hívogatását és a kántori, sekrestyési teendők ellátását. Hétről hétre minden szombat délelőttjüket a betegek és a szentmise szolgálatának szentelték. Ministránsokat hívtak, majd kis közösséget kovácsoltak a kórházi misék szolgálatára. A liturgiához szükséges oltárterítőt, misekönyvet és a papi ruhákat adományként kapta a kórház.
A környező települések plébánosainak köszönhetően a kórházban harminc éve rendszeresen tartanak szentmisét a betegeknek. Minden héten más-más atya vállalja, hogy a szertartás előtt gyóntat, a legszentebb áldozat bemutatása után pedig kórtermi szentségi ellátást biztosít az ágyban fekvő betegeknek. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a liturgiát megelőző napokban valaki végigjárja a kórház tizennyolc osztályán fekvő nyolcszáznegyven beteget, és misére hívogassa a járóképeseket, illetve felírja azokat, akik kórtermi szentségi ellátást kérnek. 1988-tól 2004-ig ezt a szolgálatot Jász János és felesége, valamint a köréjük szerveződő kis csapat látta el.
2004-ben Beer Miklós püspök Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész vezetésével létrehozta a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatát, így a szombat délelőtti szentmisék és a Jász házaspár szolgálata ennek keretében folytatódott. Terike, aki azóta megözvegyült, még ma is hűségesen ellátja a sekrestyési és egyéb teendőket.
Február 17-én az első szentmise harmincadik jubileumát ünnepelték a kórház Flór Ferenc Termében. Az eseményre meghívást kapott mindenki, aki jelen volt a kezdeteknél, és természetesen hivatalosak voltak a környékbeli plébánosok is, akik a szívükön viselik a betegek ügyét. Jelen voltak a kórház vezetői és azon dolgozói is, akik a szervezők mellett állnak
a különféle lelki prog­ramokon, melyeket a betegek és a dolgozók lelki támogatására rendeznek. Az ünnepi szentmisét Faragó Artúr, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője mutatta be Görbe József kistarcsai plébános, Szláby Tibor és Ullmann Péter konceleb­rá­lá­sával.
Az elmúlt harminc év során a kórházban tartottak már huszonnégy órás szentségimádást, egész napos ökumenikus dicsőítést, biblia­ma­ratont és sok-sok nagyböjti lelkinapot. Az adventi áhítatok, a betlehemesek és a karácsonyi ünnepségek is sok örömet szereztek a betegeknek és a dolgozóknak egyaránt.

Forrás és fotó: Kórházlelkész.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .