Bátorság, erény, állhatatosság

Az ünnepségen részt vett többek között Balog Zoltán lelkész, mint az ünnepség házigazdája, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és több országgyűlési képviselő is.
Veres András beszédében arra a közel százmillió áldozatra emlékezett, aki az úgynevezett békeidőben lelte halálát. A kommunizmus áldozatainak emléknapja az emlékezésen és imádságon túl pedagógiai szempontból is fontos – hangsúlyozta, hiszen felnőtt egy generáció, amelynek a kommunista diktatúra már csupán történelem. Okulni kell azonban a történelemből, és mindent meg kell tenni azért, hogy soha többé ne legyen hasonló véres diktatúra. Az áldozatok között vannak, akik sorsszerűen szenvedték el a halált, és vannak, akik tudatosan, bátran adták életüket az igazságért és embertársaikért. Egyikük áldozata sem merülhet a feledés homályába. Az igazságérzet és a jóvátétel utáni vágy azonban semmiképpen sem keveredhet a bosszúvággyal. Számunkra Jézus szavai adnak eligazítást – figyelmeztetett a püspök -, “szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért!”
“Imádkozzunk tehát nemcsak az áldozatokért, hanem azokért is, akik őket áldozattá tették!” Akikre ma emlékezünk, hősök: a bátorság, az erény, az állhatatosság és az emberség példaképei. “Isten legyen a hősök jutalma, üldözőik pedig találjanak Istenben irgalmas bírára!”
A jelen lévő politikusokat arra figyelmeztette: soha nem mondhatnak le az igazság érvényesítéséről, minden erejükkel ezen kell munkálkodniuk szeretettel és türelemmel, de határozottan és következetesen, hiszen ha alapvető erkölcsi értékekről van szó, nincs helye a kompromisszumnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .