„Barátaim, a házasság munka”

Fotó: Bartal Gergő és Orsi

 

Az összegyűlt családok közös tapasztalata, hogy az egyetlen Biblia, amit a mai ember olvas, a vallásos ember élete. Ezért is tartják fontosnak, hogy a hétköznapokban igyekezzenek folyamatosan növekedni, nevelni magukat, és felmutatni az értékeiket. Úgy látják, a mai személytelen, elidegenítő világ erős családok után kiált. Önálló, szilárd jellemű gyermekekre van szükség, ehhez pedig erős szülők és erős házasságok kellenek. Tudják azt is, hogy ez a folyamatos növekedés tanulható. Ha pedig így van, akkor tanítani és tanulni kell. A Schönstatt közösség által szervezett Családakadémia kezdeményezői ezért olyan szakembereket akarnak képezni, akik tanítani tudják mindazt, amire a házaspároknak szükségük lehet. Erre a lelki szolgálatra kilenc család jelentkezett Győrben; az ő részvételükkel indult el az első győri családakadémiai évfolyam, melyet két házaspár kísér. (A győri immár a tizennyolcadik családakadémiai évfolyam hazánkban.)
A Családakadémia a Magyar Schönstatti Családmozgalom részeként jött létre, 1996-ban. A tizennyolc alapító házaspár közös célja az volt, hogy a családmozgalomban felgyülemlett tapasztalatokat szervezetten továbbadja a mozgalmon belül és kívül. Ösztönözte az alapítást az a kívülről jött kérés is, hogy a lelkiségi mozgalom ajánlja fel tapasztalatait a nyilvánosság előtt minden kereső közösség és család számára. (Forrás: csaladakademia.schon statt.hu)
A győri képzést a Kálmán Imre püspöki irodaigazgató által bemutatott szentmise vezette be. A nyitó előadást Varga Károly és Erika (Budaörs) tartotta; ők az egyik házaspár azok közül, akik huszonhárom évvel ezelőtt életre hívták a családakadémiai képzést.
Az első év fő témája az értékek tudatosítása és felismerése, valamint a házasság elmélyítése és erősítése lesz. Ebben képzett előadók segítik a házaspárokat. A második évet az értékek továbbadásának gyakorlására szánják.
A találkozók legfontosabb részét azok az órák jelentik, amikor a házasfelek kettesben beszélgetnek, és igyekeznek felismerni az előadások nekik szóló üzenetét. Erre az időre a gyerekeknek foglalkozásokat szerveznek.
A képzésben részt vevő házaspárok fontosnak tartják, hogy a világ kihívásaira választ találjanak, és beépítsék őket az életükbe. Tilmann Beller schönstatti atya úgy fogalmazott: a házasság munka. A képzésen elhangzott: „A jó házasság nem szerencse kérdése, hanem két ember megfeszített munkájának gyümölcse.” A most indult, kétéves felkészülés során a házaspárok megerősödnek, hogy értékeiket felismerve ki tudjanak lépni a világba, és egyre jobban tudják majd megvalósítani a Családakadémia jelmondatát: „Erős családok – erős gyerekek a megújuló Magyarországért”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .