Az üldözött keresztényekért

A zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először; akkor a Pécsi Egyházmegye alapításának ezredik évfordulójára emlékeztek. Idén tizenegyedik alkalommal tették meg a hívek a 25 kilométert. A zarándokok az egyéni szándékok mellett ezúttal az üldözött keresztényekért ajánlották fel útjukat, amelyet idén is Udvardy György megyéspüspök vezetett. A főpásztor az út kezdetén arra emlékeztetett, hogy a hitükért üldözést szenvedett keresztény testvérek számára a templomba járás nemcsak rítus, hanem mélységes tanúságtétel is bátorságukról.
A gyalog útra kelők mellett a hagyományokhoz híven egy kisebb csoport kerékpárral teljesítette a távot. Ők a székesegyháztól indultak, és a gyalogos zarándokokkal csaknem egy időben érkeztek meg a máriagyűdi kegytemplomhoz. Nyúl Viktor pasztorális helynök szép élményként tekint a zarándoklatra. Mint mondta, a hívek útra keltek, hogy találkozzanak egymással és az Úr Jézussal. Azt az örömet akarták közösen megünnepelni, hogy a remény nem csal meg, mert Isten szeretete kiárad a szívünkbe, a Szentlélek által – idézte az egyházmegye idei mottóját.
Udvardy György pécsi megyéspüspök mindenkit az üldözött keresztényekért való imádságra buzdított, hiszen az Egyházban egymás testvérei vagyunk. „Az a tény, hogy távol élünk tőlünk, és nem látjuk a szenvedésüket, még nem jogosít fel bennünket arra, hogy ne imádkozzunk értük, és ne hordozzuk szenvedéseiket Krisztus misztikus testének képe alapján. Ez figyelmeztet bennünket arra is, hogy a kereszténységünk azt jelenti, a szenvedésben is egyek vagyunk Krisztussal. A világot próbáljuk úgy berendezni, hogy a szenvedés, az igazságtalanság ne történjen meg. Ám ha mégis megtörténik, akkor Krisztus szenvedésének mintájára elfogadjuk, és hisszük, hogy a kegyelem rendjében ajándék származik belőle. Szeretnénk, ha ezen a zarándoklaton megerősödne az érzékenységünk, és hazatérve, a közvetlen környezetünkben könnyebben felismernénk azokat a jeleket, amelyek igazságtalanságra, a szolidaritás hiányára vagy az emberkép eltorzulása utalnak. Mindezek ugyanis olyan döntésekre vezetnek személyeket és csoportokat, amelyek nem megfelelők, és nem méltók az emberhez” – mondta a főpásztor.
A zarándoklat a szabadtéri oltárnál bemutatott püspöki szentmisével zárult.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .