Dél-Koreába látogatott Erdő Péter bíboros

Az első hivatalos program keretében a magyar bíboros a konferencia résztvevőivel együtt szentmisét mutatott be a Csolduszan hegyen található Mártírok szentélyében, melyet az 1866-ban ott kivégzett koreai katolikus vértanúk tiszteletére emeltek. A szentmisén Jom érsek és Josef Clemens püspök, Joseph Ratzinger bíboros korábbi titkára koncelebrált.
Szöulban május 18-án tartották a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórumot, amelyet immár ötödik alkalommal rendeztek meg. A konferenciát Jom Szudzsong Andrea érsek nyitotta meg. Köszöntőbeszédet mondott a békefórum főszervezője, valamint Alfred Xuereb dél-koreai apostoli nuncius.
A nyitóelőadást Guzmán Carriquiry Lecour, a Latin-Amerikáért felelős pápai bizottság elnöke tartotta; témája a találkozás, a megbékélés és a kiengesztelődés civilizációja volt.
Erdő Péter bíboros az első szekcióban tartotta meg előadását A békés rendszerváltás és az Egyház szerepe Magyarországon (1989–2019) címmel. Az­után Josef Clemens német püspök, Joseph Ratzinger bíboros korábbi titkára beszélt a béke kultúrájáról.
A fórumon levetítették Wojciech Polak lengyel érsek előadását, melynek témája ez volt: a lengyel egyház szerepe a németekkel, az oroszokkal és az ukránokkal való kiengesztelődésben.
A későbbiekben a konferencia résztvevői előadásokat hallgathattak a Koreai-félsziget, valamit Dél-Korea gazdasági egyenlőtlenségeiről, a menekültekkel való törődés fontosságáról, arról, hogy ez miként segítheti elő a kiengesztelődést, a kölcsönös megbocsátást, hiszen mindkét fél jelentős sérelmeket hordoz magában.
Egy, menekültekkel foglalkozó szerzetes nővér megindító előadást tartott az észak-koreai emberek életéről. Elmesélte néhány menekült személyes történetét, így mutatva be az észak-koreai emberek helyzetét és problémáit, illetve azt, hogyan tudnak beilleszkedni a dél-koreai társadalomba.
A találkozó másnapján, május 19-én a magyar vendégek meglátogatták a Szöul Cshong­dam-tong negyedében lévő plébániát. Itt Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a helyi plébánossal, majd megtekintették a plébánián rendezett jótékonysági vásárt. Vasárnap este a vendégek vacsorán vettek részt, melynek keretében a Korea újraegyesítéséért felelős korábbi miniszter tartott előadást az Észak- és Dél-Korea közötti helyzetről.

Szöveg és kép:Tarcsay Péter/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .