Az új pápai nuncius korábbi kapcsolata a magyar közösséggel

Michael August Blume 1946. május 30-án szü­le­tett az amerikai South Bendben. A százezer lakosú város Indiana állam északi csücskében, a Michigan-tótól ötven kilométernyire fekszik. Az itt letelepedett magyarok 1900-ban alapították meg első egyházközségüket, a Szent István-plébániát, amelynek egykori plébánosa, Horváth Lőrinc 1916-ban új miséző­helyet építtetett Magyarok Nagyasszonya titulussal. Az új templomot 1921-ben emelték plébániai rangra, 1927-ben pedig megnyílt szomszédságában a Magyarok Nagyasszonya-iskola, ahol az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei oktattak.
A Magyarok Nagyasszonya-plébánia ma is álló temploma 1949-ben épült, freskóit Prokop Péter pap festőművész készítette 1961–62-ben. E plébánia közösségéhez tartozott és a Magyarok Nagyasszonya-iskola diákja volt Michael August Blume, vagy ahogyan egykori plébániáján emlegetik: Mike atya.
1960-ban fejezte be tanulmányait a Magyarok Nagyasszonya-iskolában, majd – környezete megdöbbenésére – Ohióba, az Isteni Ige Társasága, azaz a verbiták perrysburgi kisszemináriumába jelentkezett. A tizennégy éves fiú a népszerű amerikai katolikus hetilapban, az Our Sunday Visitorban bukkant rá a verbiták hirdetésére, amelyben a rend tagjai sorába hívta a szerzetesi és misszionáriusi szolgálat iránt érdeklődő fiatalembereket. Michael úgy érezte, hivatása támadt: elküldte jelentkezését a hirdetésre, néhány nappal később pedig a verbita rend képviselői felkeresték a családot.
Michael August Blume-ot 1972. december 23-án szentelte pappá a Magyarok Nagyasszonya-templomban Joseph Robert Crowley, a Fort Wayne-South Bend-i Egyházmegye segédpüspöke. 1974-ben Blume megkezdte misszionáriusi szolgálatát Ghánában: az első nyolc évet Cape Coastban töltötte, ezt követően kisebb városokban tevékenykedett, majd hét évet Accrában, az afrikai ország fővárosában szolgált. Két ciklus erejéig a verbiták ghánai, valamint togo-benini tartományának elöljárója is volt.
Az Afrikában töltött évek alatt Blume a Pápai Gergely Egyetemen licenciátust szerzett fundamentális teológiából. Tizenhat évi misszionáriusi szolgálatot követően Rómába hívták, ahol eleinte a verbita generális tanács titkáraként működött, majd az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa titkára lett.
Rendszeresen publikált cikkeket a menekültkérdésről. Gyakran kelt útra, járt Ázsiában, Afrika számos országában, a Fülöp-szigeteken és Albániában. Több alkalommal is tagja volt annak a delegációnak, amely a Szentszéket képviselte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál. 2004-ben hazánkba is ellátogatott, részt vett a máriapócsi kegykép harmadik könnyezésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év megnyitásán.
Michael August Blume-ot 2005. augusztus 24-én XVI. Benedek pápa Togo és Benin nunciusává nevezte ki. 2013-ig képviselte a Szentszéket e két afrikai országban, majd Ugandában szolgált egészen 2018-ig.

Forrás és fotó: OurLadyofHungary.org
Fordította: Benke Zsuzsa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .