Az „őssejt”-botrány

Ezért – és a sajtó tájékoztatása érdekében – az Alfa Szövetség, valamint a Pacem in Utero Egyesület nyilvános tájékoztatást tartott augusztus 25-én a Nagy Imre-szobornál, amelyre minden érdeklődőt vártak. A tájékoztatás során felszólalt Csókay András főorvos, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Papp Lajos és Kellermayer Miklós professzor, valamint Téglásy Imre, az Alfa Szövetség főtitkára. A Pacem in Utero Egyesület részéről az elnök, Jobbágyi Gábor mondott beszédet a találkozón, aki erről az eseményről, valamint az ügy jogi vonatkozásairól is nyilatkozott lapunknak.
A Nemzeti Nyomozóiroda tetten ért és letartóztatott négy embert, az egyik orvosnak házi őrizetre változtatták a letartóztatását. Ebből is látszik, hogy egy nagyon súlyos dologról van szó, mert orvosokkal ilyet nemigen tesznek – kezdte. Jobbágyi Gábor az eset taglalását. Ezek után kifejtette saját álláspontját is, amelyet – mint mondta – a sajtóban elcsepegtetett információkból szűrt le. Jobbágyi szerint azért indulhatott eljárás, mert engedély nélküli „kezeléseket folytattak az orvosok, amelyekért súlyos pénzeket kértek”. Mint mondta: „ez nemcsak Magyarországon jogilag egyértelműen tilos, hanem az Európai Unióban és az USA-ban is”, majd hozzátette, hogy a vádlottak által állított kísérletezésről sem lehet szó, mert azt is nagyon szigorúan szabályozzák a törvények, valamint az ilyen tartalmú kérvényüket is elutasították hazánkban. „A sajtóban ezt igyekeznek etikai kérdésként feltüntetni, viszont ez abban a tekintetben nem igaz, hogy noha etikai kérdés is, de egyértelműen tiltó jogi szabályok vonatkoznak rá: az egészségügyi törvény vonatkozó szabályai, EU-s rendelkezések, stb. Ha etikai vétséget követnek el, azért nem tartóztatnak le senkit.”

A leglényegesebb kérdés azonban az őssejt fogalma, hiszen a professzor szerint „az egész kérdéskör úgy jelentkezik, mint »őssejt«-kutatás vagy beavatkozás. Itt nem őssejtekkel történt a beavatkozás, hanem magzatokkal, illetve magzatokból vett őssejtekkel. Erre azt mondták, hogy ezeket a magzatokból nyert őssejteket törvényes, tehát engedélyezetten végzett abortuszokból nyerték. Magyarul: jogszabályilag engedélyezetten elpusztították a magzatot, és abból szereztek őssejtet.” Viszont ez az állítás minden valószínűség szerint azért valótlan, mert az elvégzett „legális” abortusz után szinte azonnal fel kellene „használni” a magzatot, mivel a sejtek elpusztulnak egy esetleges szállítás során. „Ahol végzik az »őssejt«-beavatkozást, nagy valószínűséggel ott hajtják végre az abortuszt. Nagyon valószínű, hogy ez nem egy törvényesen engedélyezett abortusz, hanem kifejezetten erre a célra kérnek fel nőket: essenek teherbe, akár művi megtermékenyítéssel, akár természetes úton, és egyezzenek bele abba, hogy ezt a magzatot elpusztítsák, majd azonnal felhasználják egy ilyen beavatkozásra. Itt felmerül az is, hogy tilos abortuszt is végeztek” – folytatta Jobbágyi Gábor. Mint elmondta, csupán egy-két országban – például Ukrajnában és Kínában végeznek ilyen „kezelést”, amelyet az egész világ elítél. Az Egyesült Államokban hosszú vita folyt az embrionális „őssejt”-kutatás engedélyezéséről. Azt is csak most engedélyezték, komoly ellenállás után, „ahol művi megtermékenyítés után úgynevezett »fölös« magzatok voltak. Ezeket egy bizonyos ideig tárolni kell lefagyasztva, és utána, ha nem mondanak semmit a szülők, akkor fel lehet használni. Nem arról van tehát szó, hogy bárhol is engedélyezett lenne: azért hozzanak létre magzatot, hogy ilyen célra felhasználják. Hangsúlyozni kell itt azt is, hogy az USA-ban ezt is csupán kísérleti szinten engedélyezték, s az emberen végrehajtott orvosi kísérletekre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a világon mindenütt” – mondta. „Tehát az egész cselekménysornak van egyrészt egy tiltott kezelési oldala, amiért hatalmas pénzt szedtek be, másrészt van egy olyan oldala, hogy nem legális úton szereztek magzatot” – foglalta össze az eddigieket Jobbágyi Gábor.

A letartóztatott „kutatók” kijelentették: abortumokat, vagyis emberi életeket használtak fel törvénytelen cselekedeteikhez. Ahogy a professzor a katolikus hit tanítására alapozva kijelentette: „Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Tehát embereket használtak fel erre a célra.” A probléma ezért kétoldalú: „Egyrészt tiltott kezelésnek vetettek alá felnőtt embereket, másrészt magzati korukat élő embereket használtak fel a kezelésre.” Hozzátette azonban azt is, hogy természetesen felmerült a placebo beadásának lehetősége is – ekkor viszont csalás útján szereztek sok millió forintot a mit sem sejtő páciensektől. Végül hozzátette: „még egy vonatkozásról kell beszélnünk, ha a jogi szempontot nézzük”, ez pedig az állami vagy önkormányzati tulajdonosok felelőssége, akiknek felügyeleti kötelezettségük van az általuk irányított intézmények felé. „Hozzá kell tenni azt is, hogy a jogi szabályozás sem megfelelő, mert meglehetősen liberális Magyarországon a magzatok védelme. Ez tehát felveti a politikai-jogalkotási felelősséget is. Nem mondhatja azt sem a kórházvezetés, sem az önkormányzat, sem a jogalkotó, hogy nekem semmi közöm az egészhez. Van! Nyilván azért csinálták ezt nálunk, és nem például az Európai Unióban bárhol, mert ott sokkal nagyobb állami kontroll működik ezen a területen.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .