Közös út a jövőbe

A főpásztorok óvnak attól, hogy a történelmi bűnöket „propagandisztikusan felhasználják” ellenérzések szítására. Sokkal inkább arra kell törekedni, hogy az európai együttműködés keretében építsék a szomszédsági kapcsolatokat, és közösen nézzenek előre, a jövő felé.
A nyilatkozatot az elmúlt hónapokban a Wiktor Skworc tarnówy püspök és Ludwig Schick bambergi érsek által vezetett munkacsoportok készítették elő, majd a két püspöki konferencia elnöke, Jozef Michalik przemysli és Robert Zollitsch freiburgi érsek írta alá. Nyomatékosan hangsúlyozzák a püspökök, hogy a nemzetiszocialista Németország hetven esztendővel ezelőtt olyan háborút indított, amelyben „az alapvető emberi jogokat nyíltan megtagadták, és az erkölcsi elveket elvetették”. Európa keleti részében a háború megsemmisítést és rabszolgaságot szánt a leigázottaknak. Különösen a lengyel vezető réteget – köztük az értelmiséget, a tudomány embereit és a papságot – érintette a megsemmisítésnek ez a politikája. „Egy egész nép szolgasága” volt a cél. Megemlékeznek a főpásztorok a zsidók millióiról is, akik „a holokauszt emberiség elleni bűncselekményének áldozataivá váltak éppúgy, mint a meggyilkolt cigányok és szellemi fogyatékosok”.

Részletesen foglalkozik a nyilatkozat a két országban bekövetkezett nemzedékváltással. A háborús, majd az azt követő évek szemtanúi után most az a nemzedék is háttérbe vonul, melynek „volt bátorsága a bocsánatkérésre és megbocsátásra, és népeink történetében új fejezet nyitására”. A jövőre vonatkozóan azt mondják, hogy a múlt szörnyűségeivel őszintén kell foglalkozni, az igazi megértést akadályozó klisék elvetésével. A béke attól függ, mennyire tud minden egyes lengyel és német megbocsátani és bűnvallomást tenni. A jelen és a jövő érdekében több imát, találkozásokat, nyelvtanfolyamokat javasolnak, valamint a két ország egyházi intézményeinek szorosabb együttműködését. A két ország katolikusai nagyban hozzájárulhatnak a világ evangelizációjához. Közös feladatuk a család és az élet védelme is. Az európai egységgel kapcsolatban ezt írják: „A béke esélyét, amely az európai együttműködésből ered, nem szabad elszalasztanunk. Mindenkihez fordulunk: ne szűnjenek meg imádkozni és cselekedni azért, hogy az európai együttműködést előmozdítsák.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .