Az örömteli és eredményes tanulásért

Fotó: Lambert Attila

 

Iskolatáska, füzetek, tollak, színes ceruzák, testnevelés-felszerelés, festék, ecset – csupán néhány a rengeteg beszerzendő iskolaszerből, amire szükségük van a diákoknak. A tanévkezdés minden gyermekes családra anyagi megterhelést ró, és sok háztartásban teljesen felborítja a családi költségvetést.
A Katolikus Karitász az immár hagyományos „Legyen öröm az iskolakezdés” akciója keretében segíti azokat a családokat, amelyeknek szociális helyzete ezt indokolttá teszi.
A karitász munkatársai a következő napokban számos helyszínen adnak át a rászoruló családoknak iskolakezdési utalványokat, tanszereket – ennek az akciónak volt első állomása a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia közösségi házában megrendezett program.
A családokat a karitász helyi munkatársain és a plébániákon keresztül érik el, és így ajánlják fel nekik a segítséget.
Écsy Gábor igazgató az átadás előtt elmondta: a cél, hogy semmi ne akadályozza a gyerekeket abban, hogy eredményesen tanuljanak, és hogy valóban öröm legyen számukra az iskolakezdés. Olyan tanszereket kapnak, amelyek mindenképpen szükségesek: iskolatáskát, tolltartót, ceruzát, füzetet. Ezeket pedig a szülők még kiegészíthetik a nekik átadott utalványokat beváltva.
Országszerte összesen húszmillió forint értékben támogatják a családokat utalványokkal. A Katolikus Karitász egyházmegyei központjai emellett összesen több mint tízmillió forint értékben nyújtanak segítséget. Az országon belül nyolcszáz településen keresik fel a segélyszervezet munkatársai a rászoruló családokat, de a határon túli magyarlakta területeken is segítik a diákokat: a jövő héten iskolatáskákat, tanszereket visznek Kárpátaljára – mondta Écsy Gábor.
Több család számára az iskolába járáshoz megfelelő ruházat beszerzése is gondot jelent. A Katolikus Karitász ilyen esetekben is igyekszik segíteni. Mindemellett pedig vannak, akiket a tanév folyamán az iskolai étkezés befizetésével is támogat a szervezet.
Az átadott utalvány, illetve a néhány iskolaszer persze nem veszi le teljesen a szülők válláról az iskolakezdéssel járó anyagi terhet, de jelentős könnyítésnek számít. Az egyik háromgyermekes édesanya így fogalmazott: A tanév elején rengeteg kisebb-nagyobb dolgot kell beszerezni, és ez összeadva bizony nem kevés pénzbe kerül, amit nehéz előteremteni. Így sokat segít a karitász támogatása. Egy másik többgyermekes anyuka rámutatott: persze lehet egészen olcsón is tanszereket vásárolni, de azoknak a minősége is rossz, így aztán vagy hamar újat kell venni, vagy esetleg a gyerekek teljesítménye látja a kárát, például rajzórán, ha nem megfelelő alapanyaggal dolgoznak.
A szeretetszolgálat országos igazgatója elmondta: idén ötezer diák számára már biztosan segítséget tudnak nyújtani, de szeretnék, ha szeptember folyamán ez a szám hatezerre nőne. Az akció tehát még nem ért véget. Ráadásul sok iskolából a tanévkezdés első heteiben érkezik jelzés, hogy van olyan rászoruló diák, akinek hiányzik valamilyen felszerelése, például nejlonzacskóban hordja a tanszereit.
A Katolikus Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés” akciója keretében szeptember 30-ig várja az adományokat. Az 1356-os adományvonalon keresztül hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a programot, de banki átutalással (Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008) vagy a segélyszervezet honlapján keresztül online adományozással is bárki hozzájárulhat a rászoruló diákok tanévkezdéséhez.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .