Parolin bíboros Putyin elnökkel találkozott

Fotó: News.va

 

A Vatikáni Sajtóközpont tájékoztatása szerint a közel egyórás találkozó szívélyes és tiszteletteli légkörben, a kölcsönös meghallgatás jegyében zajlott. A felek véleményt cseréltek számos kétoldalú és nemzetközi témáról. Parolin bíboros köszönetet mondott a meghívásért és a fogadtatásért Putyin elnöknek, és tolmácsolta Ferenc pápa üdvözlő szavait. Az orosz elnök felidézte két vatikáni látogatásának és a pápával folytatott megbeszéléseinek emlékét. A bíboros államtitkár elégedettségének adott hangot, hogy a találkozóknak, a kétoldalú kapcsolatoknak és a különböző kezdeményezéseknek köszönhetően fejlődnek a kapcsolatok a Vatikán és az Orosz Föderáció között. A bíboros utalt arra az augusztus 22-én aláírt egyezményre is, amely megteremti a feltételeit a diplomaták vízum nélküli utazásának.
Putyin elnök úgy fogalmazott, a Szentszékkel kialakult párbeszéd építő jellegű és a kölcsönös bizalmon alapul. Elégedettségének adott hangot a két Egyház között megkezdődött dialógus miatt.
A Szentszék által védelmezett közös humanitárius értékek jelentik a kapcsolatok alapját az Orosz Föderáció és a Vatikán között, miként a Katolikus és az Ortodox Egyház közötti párbeszédben is. „Folyamatosan dolgozunk azoknak az egyezményeknek a megvalósításán, amelyek a pápával folytatott megbeszélések során születtek” – szögezte le az orosz elnök.
A vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy a Katolikus és az Ortodox Egyház közötti kapcsolatokat az elmúlt hónapokban és években új dinamika jellemzi. Hangot adott reményének, hogy folytatódnak a munkálatok az együttműködés kiterjesztésére és a két egyház egymáshoz való közelségének megerősítésére. Az orosz elnök utalt Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi jelentőségű havannai találkozójára is. Az oroszországi keresztények nevében külön köszönetét fejezte ki a pápának és a vatikáni államtitkárnak, hogy lehetővé tették Szent Miklós bari ereklyéjének Moszkvába és Szentpétervárra szállítását. Mint ismeretes, a két városban több mint kétmillió hívő rótta le kegyeletét az ideiglenesen kihelyezett relikvia előtt.
A művészet kedvelői is köszönetet mondtak a Szentszéknek. Ahogyan Putyin elnök fogalmazott: nagyra értékelték a Vatikáni Múzeumból érkezett művek kiállítását a moszkvai Tretyakov-képtárban. A kezdeményezés viszonzásaként bejelentették, hogy 2018-ban moszkvai támogatással kiállítást rendeznek a Vatikánban Az orosz művészet spirituális öröksége az ikonoktól az avantgárdig címmel.
A Vatikáni Sajtóközpont tájékoztatása szerint a megbeszélések végén Pietro Parolin bíboros államtitkár egy, a békét jelképező, bronzból készült olajágat ajándékozott Vlagyimir Putyinnak, az orosz elnök pedig a 2014-ben Szocsiban megrendezett olimpiai játékok alkalmából kibocsátott pénz­érmesorozattal viszonozta a gesztust.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .