Az Olvasó írja

Így a Tanár Úr kint volt Moszkvában az ortodox húsvét alkalmával, s egy szállodában lakott. Húsvét napján bekopogtatott hozzá a gyezsúrnaja, a folyosófelügyelő szobaasszony, és egy letakart tálon kalácsot és sonkát, tojást hozott. Ötvenhatvan év (!) kommunizmusa után (nem akármilyen idők voltak!) így köszönt be: „Krisztosz voszkresz!” (Krisztus feltámadt!) Nemeskürty automatikusan – és nagyon meglepődve – válaszolt: „Verojatno voszkresz!” (Valóban feltámadt!) Megkérdezte a gyezsúrnaját: mindenkihez beköszön? Nem, mondta, de magán látszott, hogy lehet… Krisztus feltámadt! Látszik rajtunk?…

Botos Katalin

Nagyhét Rómában

Gyerekkori vágyam volt, hogy egyszer húsvét táján eljuthassak Rómába, és részt vehessek a nagyheti szertartásokon. Ha sok évtized múltán is – öregedő emberként, a győr-szigeti egyházközség vezetőségi tagjaként – feleségemmel együtt ott lehettem…

Nagypénteken a XVI. Benedek pápa által vezetett szertartás felemelő része volt, amikor a Szentatya cipőjét levetve vonult a kereszthez, és megcsókolta a korpuszt. A nagypéntek esti áhítat a Colosseumnál folytatódott, ahol több tízezernyi zarándok és érdeklődő jelenlétében idéztük fel a szenvedéstörténetet, majd a késő éjszakába nyúló virrasztás következett. Nagyszombaton az ünnepi szentmise felemelő része volt, amikor pár perccel éjfél előtt a sötétséget követően hirtelen teljes világosság lepte el a Szent Péter teret és a bazilikát, majd megszólaltak a harangok. Homíliájában a pápa a tűz és a víz szimbolikájáról beszélt, és a teremtéstörténetet és Krisztus feltámadásának összefüggéseit elemezte.

A húsvétvasárnapi szentmise jelentette a nagyheti szertartások csúcspontját. A bazilika előtt felállított oltár közeléből magasztos érzés volt hallani a világ minden részéből érkezett több tízezer zarándok között, amint urbi et orbi áldása során többek között magyar nyelven is köszöntötte a zarándokokat XVI. Benedek pápa.

Schmidt Péter
Győr

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .