Lapszél: Veszélyes betűk

Az 1789-ben alapított intézmény az Egyesült Államok legrégebbi katolikus, a jezsuita rend által fenntartott egyeteme. Az előkészületek során a Fehér Házból kérés érkezett, hogy az elnök beszédének ideje alatt takarják le a teremben látható IHS betűket. Az IHS Jézus görögösen írt nevének latin betűs átírásából származó rövidítés. Jelentése: Jézus, az emberek megváltója. A három betű Loyolai Szent Ignác rendfőnöki pecsétjében is látható. A XVIII. századtól általánosan elfogadott jelképpé vált.

A fentihez hasonló hírek nem megrázóak. Katolikusként mégis nehéz ilyenkor bármit is mondani. Hiszen a véleményformáló illetékesek magyarázatait már oly jól ismerjük. Bizonyára az IHS betűk zavarják a muzulmánokat, a protestánsokat, az ateistákat, a buddhistákat, a Krisna-tudatúakat. És még sorolhatnánk. Bár nem hiszem, hogy keresztényként sértené vallási érzületeimet a buddhista egyetemen egy Buddha-szobor látványa. Hullik, mállik, omlik körülöttünk a világ. Válság van. S talán minden józanul gondolkodó látja, a pénzügyi krach mögött az erkölcsi válság az igazán mély és riasztó. A Fehér Ház a tolerancia álruhájával takarta le Jézus monogramját, aki biztosan nem sértődik meg ezen. Ezen sem. Őt el lehet bújtatni, ki lehet űzni, le lehet tagadni. Sőt, válságot is lehet nélküle kezelni. Csak nem biztos, hogy érdemes. És nem biztos, hogy sikerül.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .