Az Olvasó írja

Érzi, közel van az idők teljessége. Tehenek és egy kis szamár lehelik a meleget. Szemével megsimogatja az állatokat, majd ledől a szalmára. Várja az angyali üdvözlet beteljesülését: „Fiút szülsz…” Az egyszerű názáreti lányka nem tudja felfogni, mi következik. De hiszen két évezred alatt nem akadt elme, aki felfoghatta volna e csodát. Egy percre megállnak a csillagok, és valami hihetetlen, a világmindenséget megrendítő esemény hasítja ketté az éjszakát: emberré lett az Isten! „Égszemű gyermek, csöpp rózsalevél” sír fel: az „isteni kisded szűznek ölén”. Képzeletünkben újra megelevenedik, amiről az Írás szól. És felmelegszik a szívünk. „Felderült már üdvünk hajnala”, leszállt közénk az Isten drága szent Fia. Zengnek, bongnak a harangok, zúgásuk messze hallik, a mennyekig hatol. A harangok szavához társul a mi hálaénekünk is:

Minden ember, vigadozzál, adj hálát az Istennek, Színe előtt leborulván kegyelmes Teremtődnek. Mert akit megjövendöltek, és a próféták hirdettek, Ez éjszaka született. Csodálatos, szentséges volt ez az éjszaka! Erről énekeltek az éjfél harangjai.

Pollich Júlia

Szent Család-járás

Vitnyéden még él az a hagyomány, hogy a szenteste előtti kilenc napon keresztül összegyűlnek az asszonyok a templomban, és a Szent Család képe előtt imádkoznak, énekelnek. Jelképesen házról házra járnak, vagyis mindennap más veszi át a képet, és másnap ő adja át a következőnek. Sajnos, ma már egyre kevesebben vagyunk, de ezen a kilenc napon keresztül egy szívvel, egy lélekkel imádkozunk mindenki nevében, és várjuk a Kisjézus születését!

Vörös Károlyné
Vitnyéd

Kedvenc kiadványunk

Örömmel írhatom, hogy kedvenc kiadványunk az Adoremus Junior. Luxembourgban élünk családostul, és ez az újság az egyetlen lelki táplálékunk az anyanyelvünkön. Bár évente három-négy magyar misét tart egy belgiumi magyar atya, de az év legtöbb miséjét luxembourgish nyelven vagy éppen franciául, németül kell hallgatnunk. Így a gyerekeinknek, de még nekem is hiányzik a magyar szöveg – például az igeliturgia.

Gulyás Arnold és családja  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .