Az ökumené célja a teljes közösség

A neves előadó először a modern ökumenikus mozgalom múltját vázolta, melynek egyik csúcspontja a hatvan évvel ezelőtt, az 1948-ban Amszterdamban megalakult Egyházak Világtanácsa volt. Az elmúlt harminc évben azonban más nemzetközi szervezetek is létrejöttek, melyek közül a professzor az Európai Protestáns Egyházak Konferenciáját (KEK) említette. A több mint száz éve működő keresztény egységtörekvésbe XXIII. János óta kapcsolódott be a római katolikus egyház, melynek teológiai párbeszédei a különböző keresztény felekezetekkel új hangsúlyt adtak az ökumenikus mozgalomnak.

Míg az 1960-as évek az emberiség egységét munkáló mozgalmaknak kedveztek, addig a mai valóság az a globális horizont, mely gyakran félelmet kelt sokakban. Azonban erre is az egység perspektívájából kell megtalálni a helyes választ, és az elvont gondolkodást fel kell váltani a kommunióról szóló párbeszéddel. A volt főtitkár kifejtette, hogy az ökumené célja a teljes közösség megvalósulása, de mindezt a legális különbségek elismerésével kell megvalósítani, melyre az ókori egyház a maga különböző liturgikus és teológiai hagyományaival már példát adott. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy vannak különbözőségek, melyek tartósan megmaradnak. Konrad Raiser megemlítette, hogy a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa 1943-ban nemzeti szinten öt évvel megelőzte az Egyházak Ökumenikus Tanácsának létrejöttét. A XXI. században fontos, hogy a párbeszéd jellemezze az egyházak és az ökumenikus intézmények életét, és a Szentlélek vezetésével meg kell találni azt a formát, amelyben az újfajta egység kibontakozhat – hangsúlyozta a volt főtitkár. A kérdésekre adott válaszaiban a múlt és az emlékezet gyógyítását és az egyházak által elszenvedett történelmi sebek orvoslását szorgalmazta. Nézete szerint olyan egyházi szigetre és „sejtekre” van szükség, melyek nemcsak a struktúrát, hanem a keresztény lelkületet és érzelmeket is erősítik. Ilyen szempontból kell tekinteni az egyházi iskolákra és a jövő generáció ökumenikus szellemben történő nevelésére. A különböző egyházi vezetők jelenlétében megtartott ökumenikus közgyűlésen katolikus részről részt vett Paskai László bíboros, Mohos Gábor püspökkari titkár és Kránitz Mihály, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ökumenikus bizottságának tagja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .