Magyar kitüntetés San Franciscóban

A vendéget a helyi katolikus közösség képviseletében két magyar bencés szerzetes, Horváth Piusz és Németh Maurus fogadta. A püspök június 17-én, a kaliforniai Carmel településen felkereste Boldog Junipero Serra ferences szerzetes sírját. Junipero Serra spanyol a XVIII. század második felében Kaliforniában számos missziót alapított, e helyek hithirdető és szellemi központokként működtek, és ma is fontos lelki és kulturális centrumok.

A San Francisco-öböl környékén jelentős magyar közösség él, melyen belül a katolikusok és a reformátusok alkotják a két legnagyobb vallási csoportot. A református gyülekezet június 20-án, szombaton tartotta a San Francisco mellett található Redwood Cityben a hagyományos apák napi piknikjét, ahova az ökumené szellemében Cserháti Ferenc püspök is ellátogatott. A reformátusok nevében a gyülekezet lelkipásztora, Magyari-Köpe Gábor köszöntötte a vendéget.

Cserháti Ferenc Horváth Piusz és Németh Maurus atyákkal koncelebrálva a woodside-i perjelség Szent István királyról elnevezett templomában mutatta be a vasárnapi szentmisét. A püspök köszöntőjében átadta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Erdő Péter bíboros, prímás, budapest-esztergomi érsek üdvözletét. Homíliáját elsősorban az első magyar szent család életpéldájának és különösen Boldog Gizellának szentelte. Hangsúlyozta, hogy Gizella Szent István feleségeként és Szent Imre herceg édesanyjaként a magyar kereszténység és államiság megteremtésében kiemelkedően fontos szerepet játszott.

A szentmisét követően ünnepi fogadás következett, amelynek keretében alkalom nyílt a helyi magyarság képviselőivel való találkozásra és kötetlen beszélgetésre. A fogadás után a résztvevők meghallgatták a tizenhét éves Lebhardt Dániel zongorakoncertjét a bencés gimnázium színháztermében. A koncert keretében Kaleta Gábor konzul, a Los Angeles-i főkonzulátus ideiglenes ügyvivője köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta Németh Maurusnak a Magyar Köztársaság Érdemrendje lovagkeresztjét. Sólyom László köztársasági elnök az amerikai magyar közösség érdekében végzett több évtizedes munkájáért, a magyar kultúra terjesztéséért folytatott tevékenységéért, valamint magyar diákok oktatásának támogatásáért adományozta a bencés szerzetesnek a magas rangú kitüntetést. Cserháti Ferenc püspök New Yorkban, majd Washingtonban folytatja lelkipásztori útját az elkövetkezendő napokban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .