Az oktató-nevelő munka elismerése

Fotó: Lambert Attila

 

Az elismeréseket a díjalapító főpásztor, Bábel Balázs érsek adta át. Az eseménynek első ízben volt helyszíne a felújított és tavaly decemberben átadott érseki múzeum.
Az egybegyűlteket – a Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye és Kalocsa város iskoláinak képviselőit, a díjazottakat, családtagjaikat, a korábbi kitüntetetteket, valamint a főegyházmegyéhez tartozó több település polgármesterét – Bábel Balázs érsek köszöntötte. Az érsek a Máté-evangéliumból idézett: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.” Majd a főegyházmegye első érsekére, Szent Asztrikra – a helyszínt adó múzeum névadójára – irányítva a figyelmet a „régi kincsekről” beszélt, a 995-től Pannonhalmán működő bencés oktatásról. De új kincsekre is szükség van – hangsúlyozta. „Valaki rákérdezett, mi a jó tanár és a jó diák kívánalma. A válasz: a felkészültség, a digitális világban való jártasság az erkölcsi értékek talaján, és a jó környezet” – mondta Bábel Balázs érsek, majd hozzátette: a jó tanár ismérve, hogy személyes példája tanítványainak egész életére kihat, a jó diákkal szemben pedig az alapvető elvárás a taníthatóság. Ha a kettő találkozik – a magister doctus és a docilis filius –, olyan lesz az iskola, amilyet szeretnénk, amilyennek lennie kell.
A Kunszt József-díjat minden évben a Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott tanintézmények egy-egy pedagógusa kapja munkája elismeréseként. A díjazottak a főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalmat vehetnek át.
„Készülj fel igen sok megpróbáltatásra” – idézte ünnepi beszédében Sirák fia könyvét Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja a tanári hivatást jellemezve. A tanárnak gyakorta ellenszélben kell dolgoznia. Kránitz Mihály visszaemlékezett egykori tanítónőjére, Ili nénire, akinek halálos ágyához elhívták őt, az egykori tanítványt. „Sokat jelentett, hogy meg tudtam köszönni neki mind­azt, amire megtanított. Gondoljuk át mi is, mivel tartozunk a tanárainknak” – kérte a résztvevőket.
Idén Kalocsa város részéről Filvig Ágnes, a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Tagiskolájának pedagógusa vehette át a díjat. A kitüntetettet Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester méltatta.
A főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású katolikus tanintézmények pedagógusai közül Nebojszki László, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ tanára kapta az elismerést, munkáját Hajdók Róbert intézményvezető méltatta.
A főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézmények pedagógusai közül Paál Zsolt Tamás, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára munkáját díjazták, laudációját Tóthné Kovács Zsuzsanna intézményvezető mondta.
A főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézmények részéről Sütőné Mohos Anita, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanára vehette át az elismerést. A díjazott munkáját Téglás László igazgató méltatta.
Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek 2001-ben, az érsekség alapításának millenniuma alkalmából hozta létre a díjat, néhai elődje, a közművelődésért és a kultúráért sokat tett Kunszt József (1790–1866) kalocsai érsek emlékére, aki az oktatást tartotta a legfontosabb nemzetnevelő feladatnak. Ennek jegyében a város arculatát jelentősen meghatározó intézményeket telepített Kalocsára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .