Az MKPK titkárának vatikáni megbízatása

Fotó: Lambert Attila

 

Szent II. János Pál pápa 1982-ben hozta létre a Kultúra Pápai Tanácsát, amellyel az Egyház és a kultúrák közötti párbeszédet kívánta támogatni. A dikasztérium fel­adata többek között, hogy együttműködjön a püspöki konferenciákkal, nemzetközi és hazai szervezetekkel, intézményekkel a kulturális életben való részvétel, a közjó és az evangelizáció elősegítése érdekében. A konzultorok tanácsadói szerepben segítik elő a Tanács munkáját, amelyet a kultúrák és a hit kapcsolatának elősegítésében végez.
Tóth Tamás teológiai tanulmányait Veszprémben, Szegeden, majd Rómában a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként végezte. Kalocsán 2002-ben szentelték pappá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye számára, 2004 és 2007 között káplán, majd az apostoli nuncius titkára Budapesten 2007-től 2011-ig. A Pápai Magyar Intézet rektora Rómában 2011-től 2018-ig, 2018-tól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. 2019-ben a Szentszék a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Isko­lanővérek Társulatának pápai asszisztensévé is kinevezte. Eddigi feladatai mellett a Kultúra Pápai Tanácsának konzultora 2019. november 11-étől.
2006-ban a Pápai Gergely Egyetemen egyháztörténelemből szerzett doktorátust. Központi, illetve lelkipásztori feladatai mellett 2004-től tanít, 2019-től főiskolai tanár. Több könyv és tanulmány szerzője, amelyek magyar, olasz, német, angol és horvát nyelven jelentek meg. A Tanács új tagjainak és konzultorainak kinevezésére egyidejűleg november 11-én került sor.
A dikasztérium rendes tagja volt 2009-től Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása is.

MKPK Titkárság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .