A házasság egész életre szól

A Házas Hétvége mozgalom 2002 óta szervez hazánkban olyan programot, ahová a házasságra készülő párokat hívják. A november 1. és 3. között a szeged-szentmihályi plébánián tartott hétvége immár az 50. ilyen alkalom volt. A tanúságot tevő csoport tagjai Fazekas László és Klára (Budapest), Pap Gábor és Zsuzsa (Mohács), valamint Thorday Attila atya (Szeged) voltak. A Pap házaspár beszámolóját közöljük.
„Benned kell égnie annak, amit lángra akarsz gyújtani másokban!” – ezzel a Szent Ágostontól vett idézettel levélben köszöntötték és buzdították a saját életükről tanúságot tevő team tagjait a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom nemzeti felelősei, Kovács Attila és Bea, valamint Jeney Gábor atya.
Lángot gyújtani másokban nem könnyű, de azok a fiatalok, akik szerelmes szívvel házasodni akarnak, minden bizonnyal felülemelkedtek a mai, sokszor szabadelvű világfelfogáson. Az eseményen részt vevő nyolc fiatal pár tagjai már akkor jó benyomást keltettek, amikor bemutatták a kedvesüket. Legfőképpen a hitbeli elkötelezettségük érintett mélyen bennünket. Lám, ma is vannak olyan fiatalok, akik számára fontos az istenhit és a szentségi házasság.
A jegyeshétvége önismereti tréninggel kezdődött, majd az őszinte, nyílt párbeszéd és a gyümölcsöző meghallgatás fontosságáról tartottunk rövid bevezető előadást. Ezután a hűség legkülönbözőbb területeiről, a közös döntések meghozataláról, a szexualitás ajándékáról és a kiengesztelődésről hangzottak el gondolatébresztő kiselőadások, melyeket a jegyespá­rok egymás között beszéltek meg, előre megadott kérdések alapján. A visszajelzésekből megtudtuk, mennyire kedvelték a témák interaktív feldolgozásának lehetőségét, azt, amikor a jövőjüket tervezgetve együtt kellett tevékenykedniük.
A házasság szentségi jellegéről, valamint a családban, az Egyházban és a társadalomban való tanúságtevő élet nagyszerű lehetőségéről is szóltunk. Attila atya szelíd, bölcs tanítása, Laci és Klári sok személyes tapasztalatból fakadó szavai és a mi útkereső gondolataink valóban sokat adtak a hallgatóságnak. Ajándék volt látnunk a fiatalok odafigyelését, érezni az elfogadásukat, átélni az őszinte nyitottságukat – ez lett fáradozásaink legszebb visszaigazolása. Mind­ez értelmet adott a munkánknak, amelyet misszióként fogunk fel, és életünk fontos részének, szolgálatnak tekintünk.
A közösségi médián keresztül meghirdetett program mottójában ezt írtuk: „Az esküvő egy nap, de a házasság egész életre szól!” Ezt nem ijesztgetésnek szántuk, inkább felelősségteljes döntéshez szeretnénk segíteni a programban részt vevő fiatalokat. Egy ilyen, eseményekben gazdag hétvége során arra kell felkészíteni őket, hogy a mostani, rózsaszín álomvilág elmúltával is folyik tovább az élet, és az ő feladatuk lesz, hogy ne hagyják kialudni a szeretet tüzét.

Forrás és fotó: Házas Hétvége

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .