Az igazság XVI. Benedek lemondásáról

Fotó: Pastoralsj.org

 

XVI. Benedek 2013. február 11-én jelentette be, hogy lemond a pápai szolgálatról. Ez a történelmi esemény sok nyitott kérdést hagyott maga után. A filmben a történteket azok idézik fel, akik abban az időszakban a legközelebb álltak Joseph Ratzingerhez – többek között a testvére, Georg, az akkori szentszéki szóvivő, Federico Lombardi SJ, valamint a Pápai Ház prefektusa, ­Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa titkára.
Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, aki Joseph Ratzinger professzor tanítványa volt, szemmel láthatóan meghatódott, amikor megosztotta néhány emlékét a film készítőivel. Schönborn bíboros felidézte XVI. Benedek elhunyt nővére, Maria alakját, és a következőket mesélte: A Joseph Ratzingert pápává választó „konklávét követő napon, amikor fehér ruhába öltözve reggelizni jött a Szent Márta-házba – igen, fehérben volt szeretett professzorunk és barátunk –, mindannyiunkat személyesen üdvözölt, és én azt mondtam neki: Szentatya, tegnap a megválasztásod idején a nővéredre gondoltam, és azt kérdeztem magamban, vajon Maria mondta-e az Úrnak: »Fogadd el az életemet, de hagyd meg a testvéremét.« És a pápa ezt válaszolta nekem: »Úgy gondolom, igen.«”
A dokumentumfilm egy meghatározó epizódja segít megérteni XVI. Benedek döntését. Stephan Horn, Ratzinger professzor egykori tanítványa és barátja, aki asszisztense volt a Regensburgi Egyetemen, így nyilatkozott: „Az orvos azt mondta neki, nem lesz képes elutazni Brazíliába és részt venni az ifjúsági világtalálkozón. Úgy döntött, még a rendezvény előtt lemond.”
Federico Lombardi SJ arról beszélt, milyen lenyűgöző lelkiismeretességgel teljesítette a pápa mindennapi nyilvános és magánjellegű kötelezettségeit (liturgikus szertartások, utazások, hosszú találkozók, audienciák). Ratzinger pápa nem tudott volna sokáig megbirkózni ezzel a nagy erőfeszítéssel, hiszen az életkorából adódóan egyre fogyatkozott az ereje. A jezsuita pap szerint egyértelmű, hogy ez volt XVI. Benedek lemondásának valódi oka.
Georg Gänswein érsek a dokumentumfilmben határozottan tagadta, hogy XVI. Benedek ­lemondásának hátterében a komornyikja árulása (az úgynevezett Vati­leaks-ügy) állt volna, vagy az, hogy
a pápának szembe kellett néznie azzal a válsággal, amit a papi személyek által elkövetett szexuális visszaélések okoztak.
A negyvennyolc perces dokumentumfilmet a Rome Reports televíziós ügynökség készítette az olasz katolikus televízió, a TV2000 és a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány közreműködésével, valamint a Doktor Ramón Tallaj Alapítvány támogatásával. A film olasz, angol és spanyol nyelven is elérhető.
Georg Gänswein érsek, aki részt vett a film vatikáni bemutatóján, megerősítette, hogy XVI. Benedek megőrizte szellemi frissességét, ám fizikai ereje egyre fogy. Azt is elmondta, hogy az emeritus pápa csendes nyugalomban tölti napjait a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostor kis közösségével.

Forrás: Aleteia.org
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .