Az év piarista borai

Néhány évvel ezelőtt a rend újjáélesztette a nemes hagyományt: 2009-ben első alkalommal borversenyt hirdettek, azzal a céllal, hogy a beérkezett nedűk közül kiválasszák azt, amely az esztendő piarista bora címet viseli.


   
A tavalyihoz hasonlóan idén is országos vetélkedést rendeztek, amelyre összesen hatvanhárom bor érkezett, nem kizárólag a régi piarista termővidékekről, de az ország legkülönbözőbb pontjairól. A kiírás szerint most száraz fehér borokkal lehetett nevezni. Az öttagú szakmai zsűri május végén választotta ki a két nyertes bort, méghozzá vakon kóstolva, tehát az ítészek csak utólag ismerhették meg a pincészetek nevét. A győztesek – a Nyári Pince 2009-es évjáratú Szent György-hegyi kéknyelűje, illetve a Tokajicum Borház szintén 2009-es tokaji darázskő furmintja – életre hívói szeptember 7-én vehették át Budapesten Labancz Zsolt piarista tartományfőnöktől a kitüntető oklevelet. A rend mindkét remekművet Az év piarista bora néven hozza forgalomba. Külön öröm, hogy mindkét bor egy-egy ősi magyar szőlőfajtából készült, a legtisztább helyi hagyományok szellemében, ráadásul mindkettő a sok évszázados piarista borvidékekről származik. Az is örvendetes, hogy a díjátadó ünnepséget a rend frissen visszakapott, Dunaparton álló eredeti épületében tartották.

 

Fotó: Bókay

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .