Az érsek is tésztát gyúrt Edelényben

A rendezvénysorozatot 2012­ óta tartja meg az iskola. Idén a föld erői jelentették a központi témát, amelyhez egy, a 103. zsoltárból vett idézet párosult: „aki rátekint a földre, és megrendíti azt, a hegyeket megérinti, és füstölögnek”.
A tematikus hetet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek metropolita nyitotta meg március 25-én. A főpásztor proszforát (a keleti egyház kovászos kenyere, amiből az Eucharisztia lesz) is sütött a tanulókkal az Otthon íze tankonyhában.
Amíg sült a kenyér, a főpásztor a 7–8. évfolyamos tanulóknak rövid elmélkedést tartott. Előadásában párhuzamot vont a proszfora készítése, az alapanyagok­ össze­gyúrása és az isteni tervek között. Úgy fogalmazott: a Jóisten kezében mi is tészta vagyunk, amit ő gyúr meg. Életünkben minden a helyére kerül a Jóisten keze nyomán. Ha olykor a kemencébe kerülünk, és úgy érezzük, megégetjük magunkat, biztosak lehetünk benne: mindez kell ahhoz, hogy ízletes cipóvá váljunk. A kenyér úgy teljesíti be a küldetését, hogy részei szétoszlanak az emberek között, akik elfogyasztják. Krisztus Urunk pedig élő kenyérként önmagát adta nekünk táplálékul az Eucharisztiában – mondta a hajdúdorogi érsek.
A földrajzi hét alkalmából az iskola az alsó tagozatos diákok számára mail-art-pályázatot, a felső tagozatos tanulóknak pedig fotópályázatot hirdetett. A képekből és rajzokból kiállítás is nyílt.
A Föld minden erői a zsoltárokban címmel március 26-án Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök tartott előadást. Zsoltárrészletek alapján arra mutatott rá, hogy a világ minden táján látható, érzékelhető Isten ujjlenyomata, és a zsoltár is azt mutatja be, hogy az Úr örömét leli az alkotásban.
Mindeközben az alsó tagozatos diákok látványos fizi­ka­show-n vehettek részt, majd Kánai András kommunikációs szakember mesélt a Holnap történt című könyvről és munkájáról, a jövőkutatásról. A nap vendégelőadói Edelényből és a környékről származó fiatalok és felnőttek voltak, akik a nagyvilágban szerzett élményeikről számoltak be a tematikus hét résztvevőinek.
Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője az űrtechnológia titokzatos világába kalauzolta el a diákokat. Tandi Zsuzsanna, az Európai Űrügynökség magyarországi Technológia Transzfer Irodájának vezetője a világűr felfedezéséről és a hozzá kapcsolódó munkáról mesélt, valamint az űrkutatásban használatos tárgyakról és eszközökről, amelyek egy részét a mindennapi életben is hasznosíthatjuk.
A második nap zárásaként került sor a már hagyományosnak számító földrajzi vetélkedőre. Idén hét, határon inneni és túli csapat mérte össze a tudását.
Március 28-án egy új tantermet vehettek birtokba a tanulók, amely a STEM – science (természettudomány), tech­no­logy (technológia), en­gi­­nee­ring (mérnöki tudományok), mathematics (matematika) – angol rövidítéssel jelölt tudományágak jobb megismerésére szolgál.
Juhász Hajnalka miniszteri biztos az üldözött keresztények életéről és megsegítéséről tartott előadást.
A nap zárásaként Orosz Atanáz püspök megáldotta az új tantermet. A földrajzi hét negyedik napjának kiemelkedő vendége a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legnagyobb alakja, Juhász Árpád geológus volt. Szombaton a Szent Zoti­kosz Gyermekvédelmi Intézmény diákjai birtokba vehették a termet, és átélhették az önfeledt alkotás örömét.

Forrás és fotó: Trestyánszki Rita/Miskolci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .