Az emberekben találta meg Jézust

A szigeten ma is látható középkori domonkos romoknál, ahol a szent valószínűsíthető sírja van, 1979 óta mond szentmisét a mindenkori esztergomi – 1993 óta esztergom–budapesti – érsek Árpád-házi Szent Margit halálának és egyben égi születésének napján, január 18-án. A hagyományokhoz híven a szent ünnepén idén is itt mutatott be misét Erdő Péter bíboros.

– Jézus Krisztus itt lakik, a Margit-szigeten – kezdte szentbeszédét a főpásztor, majd a napi evangéliumhoz kapcsolódva arra a kérdésre kereste a választ, hogy ki érkezett el az emberek közé Jézus Krisztusban. Úgy fogalmazott: az evangéliumi események felszínén átragyog egy belső történés, a hitre szomjazó ember keresése. „Mit kerestek?” – idézte a bíboros Jézus kérdését, amelyet hallva a tanítványok zavarukban visszakérdeztek: „Mester, hol laksz?” Jézus pedig válaszképpen magával hívta tanítványait.


A főpásztor Margit életét, korát felidézve mutatta be az Úr „hajlékát”. A XIII. században a sziget nem csak szerzetesközösségeknek adott otthont, hanem betegeknek is. Lepratelep is volt itt – mondta Erdő Péter. Margit és nővértársai imádkoztak, és szolgálták a halálos kórban szenvedő embereket. Margit bennük találta meg Jézust: a szegényekben, a kiszolgáltatottakban és nehéz természetű nővértársaiban. Élete választ ad arra a kérdésre, hogy ki érkezett el hozzánk Jézus Krisztusban, és azt is megmutatja, hogyan találhatjuk meg őt.

A misét a főpásztorral közösen mutatta be Beran Ferenc budapest-újlaki plébános; Barna Ferenc Máté OP, a domonkos rend általános vikáriusa; Müller György ferencvárosi plébános; Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Depaula Flavio szalézi szerzetes. A szertartáson jelen volt a katolikus oktatási-nevelési intézmények számos fiatalja: a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szent Margit Gimnázium diákjai és oktatóik.

A szentmise után a résztvevők tiszteletüket tehették Árpád-házi Szent Margit vezeklőöve előtt, amelyet a Nyulak-szigeti apácák őriztek évszázadokon át. Ma Esztergomban található, és az emléknapon helyezik ki tiszteletadásra.

Magyar Kurír
Fotó: Thaler Tamás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .