Mindig jobbra

A 2012-ben felújított Párbeszéd Háza mára a befogadás ignáci lelkiségen alapuló helye lett. Több csoport működik itt, amelyek nem rivalizálnak egymással. E közösségek számára nem elegendő, amit külön-külön tesznek, képesnek kell lenniük arra is, hogy együttműködjenek egymással.

Majd egy éve alakult meg a jezsuita rendházban a fiatal felnőttek mentálhigiénés gondozását ellátó Oázis. Mára elmondhatjuk, hogy az indulás sikeres volt, és küldetését jól látja el ez az intézmény. A munkatársak által kínált segítő beszélgetés ingyenes, bejelentkezés nélkül igénybe vehető, világnézeti hovatartozástól függetlenül.


Az INIGO ifjúságpasztorációs és hivatásgondozó csoport 2014 szeptemberében indult. Ez a Jézus Társasága által létrehívott új kezdeményezés a 15-30 éves korosztályt szeretné elérni. Szent Ignác eredeti neve Inigo de Loyola volt, innen kapta nevét a csoport. Feladata ifjúsági lelkigyakorlatok, lelkinapok szervezése és hivatásgondozás. Elsősorban Budapesten, a Párbeszéd Házában fog működni, de a munkatársak alkalmanként vidékre is el fognak menni. Az isten- és emberi kapcsolat, az imádság, az önelfogadás, a boldogság, a döntéshelyzetek és a hivatás kérdéseiben segítenek a fiataloknak. A csoport tagjai gyakorlati éves, fiatal jezsuiták és ignáci lelkiségű szerzetesnők, valamint fiatal önkéntesek. Vezetőjük Koronkai Zoltán SJ.

Forrai Tamás tartományfőnök végül a miskolci, avas-déli jezsuita misszió által elindított Közös-Tér programokról beszélt. Ezek feladata, hogy összekapcsolják a helyi kezdeményezéseket, és megszólítsák a helybeli közösségeket. Ebben kiemelt jelentőséget kap az önkéntesek munkája. Tavaly megvásároltak egy területet, melyen egy multifunkcionális csarnok épülne fel. Ez a sport és a művészeti nevelés mellett helyet adna egy génbankos kertészeti programnak is, amely a „lépcsőházi” közösségekhez jutna el a kertészkedésen keresztül.

2014 végén jött létre formálisan is a Jezsuita Kiadó. Ügyvezetője, Tábori Kálmán elmondta, hogy a kiadó fogja átvenni a rendtartománytól a Szív újság gondozását – mely idén lesz százéves –, és a könyvek kiadását is. Terveik között szerepel a Tűz és lélek romapasztorációs sorozat folytatása, valamint többek között Ferenc pápa, Walter Kasper, Patsch Ferenc SJ és Nemeshegyi Péter SJ könyveinek megjelentetése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..