Vállalkozó kedvű fiataloknak

– Idén lesz Kaszap István halálának nyolcvanadik, jövőre pedig születésének századik évfordulója. Ezért felkerestük azokat az egyházi szervezeteket, amelyek szerepet játszottak az életében. Létrejött egy munkacsoport a ciszterci és a jezsuita rend, a Székesfehérvári egyházmegye, valamint a Magyar Cserkészszövetség tagjaiból. Ez havi rendszerességgel ül majd össze azért, hogy egyeztessen a Kaszap-év programjairól. Minden szervezet magára vállalt néhányat a megrendezendő eseményekből, ezeket a jezsuita rend koordinálja majd. Beindult a kaszapistvan.hu honlap, amely elsősorban a tizenhat és huszonkét év közötti célcsoport felé szeretné közvetíteni Kaszap István szellemiségét. Ezenkívül természetesen a programokról is tájékozódhat itt az érdeklődő. Online játék is indul – nyereményekkel –, mely minden hónapban egy-egy, Kaszap István életével összefüggő újabb témakörhöz fog kapcsolódni. A játék nem csak számítógép mellől játszható majd, mert minden alkalommal egy aktivitást igénylő feladatot is kapnak a vállalkozó kedvű fiatalok. Az online játékon keresztül a júliusi MAGIS-táborba is részvételi lehetőséget nyerhetnek az érdeklődők.


Milyen programokat terveznek?

– A rendezvénysorozat már tavaly elkezdődött, hiszen a miskolci jezsuita gimnázium októberben tartott egy Kaszap-kosárlabdakupát, decemberben pedig, Kaszap István halálának évfordulóján ifjúsági zarándoklatot hirdettünk a székesfehérvári Jó Pásztor- templomba. Március 25-én, Kaszap István születésének évfordulóján is lesz itt egy megemlékező szentmise. Székesfehérváron focikupát szerveznek, Miskolcon pedig újra lesz kosárlabdakupa. A cserkészek egy minden fiatal felé nyitott országos városjátékot rendeznek Székesfehérváron. A vértesi teljesítménytúra is ehhez az évhez kötődik majd – Kaszap István „lábnyomán” haladhatnak a résztvevők. Krisztus király ünnepén a Kaszap-évhez kapcsolódva mutatják be a Gável testvérek Mise gitáron című produkciójukat, várhatóan egy budapesti helyszínen. A Párbeszéd Házában működő drámapedagógiai műhely külsősök bevonásával létrehoz egy Kaszap István életét felidéző paraliturgikus táncelőadást. Ehhez bárki csatlakozhat. Két helyszínen, Székesfehérváron és Miskolcon kerül sor a Kaszap István Turai Emlékzenekar Ablak a fényre című rock-oratóriumának előadására.

Az év mottója: Van célom…

– Kaszap István rövid életútjából elsősorban azt szeretnénk kiemelni, hogy a nehéz tanulóévek után nagy fordulatot vett az élete. Komoly elhatározásra jutott, elköteleződött a szerzetesi hivatás és ezzel Jézus Krisztus mellett. Ezért kész volt áldozatot is hozni. A céltudatosságra, a döntéshozatal és a felelősség vállalásának képességére, valamint a tevékeny szeretet fontosságára szeretnénk ráirányítani a figyelmet. De a jezsuita magis, vagyis a mindig többre és jobbra törekvés gondolata is kiemelt szerepet kapott az életében. Az irányok kijelöléséhez kikértük a miskolci gimnazisták véleményét is, akik a cél nélküliséget, a bizonytalanságot és az elköteleződés hiányát jelenvaló és tapintható problémának tartották a saját életükben is. Úgy érezzük, hogy Kaszap István példája megoldást kínálhat a számukra.

Ön a Faludi Ferenc Akadémiát is vezeti a jövőben. Itt mi változik majd?

– A Faludi Akadémia 1995-ben jött létre, ignáci lelkiségű felnőttképzési műhelyként. Az utóbbi időben néhány feladatát átvette a Párbeszéd Háza. Szeretnénk felfrissíteni az akadémiát. Célunk, hogy a jezsuita körön belül a képzések során megosszuk azt a szellemi kincset, amely felhalmozódott itt az évek során. Ezen túlmenően pedig a társadalom elé is szeretnénk kilépni az ignáci pedagógiával.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .