„Az Élet él és élni akar”

Szlogenjük – Segítség, amely célba ér! – mindent elárul céljaikról; a klinikán folyó gyógyító munka hatékonyságának és minőségének jobbá tételéhez szeretnének hozzájárulni. Az alapítvány segíti az új, magyarországi terápiás ellátások fejlesztését, baba-mama szobák, szülői lakások kialakításával és fenntartásával támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházhoz közeli tartózkodásának lehetőségét. Részt vesz az osztályok felújításában, rehabilitációs eszközök beszerzésében, és biztosítja a beteg gyerekek kulturális és szórakozási lehetőségeit is. A klinikán kezelik ugyanis az ország minden második leukémiás, illetve daganatos beteg gyermekét; tavaly kilencezer-ötszáz betegfelvételt és hetvenezer járóbeteg-megjelenést regisztráltak.


A segítségre és a támogatásra tehát mindig szükség van. Az alapítvány jelenleg egy mobil röntgenkészülékre gyűjt, amely a kórteremben és a műtőben egyaránt használható, odagurítható a mozgásképtelen gyermek ágyához, s felvétel készíthető vele a betegről úgy, hogy neki meg sem kell mozdulnia. A másik cél az intenzív osztály teljes felújítása. Ennek során a jelenlegi egyetlen nagy helyiségből több különálló, gyermekbarát, jól felszerelt, egyágyas elhelyezést biztosító szobát alakítanak ki, s a tervek szerint az elavult műszereket is kicserélik.

Az Őrzők számítanak az önkéntes segítők munkájára is. Különösen szívesen fogadják azoknak a közreműködését, akiknek személyes tapasztalatuk van a betegségről. Dr. Hauser Péter gyermekonkológus, a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinika osztályvezető egyetemi adjunktusa elmondta, hogy az alapítvány új szemléletet képvisel. Ennek egyik megnyilvánulása például, hogy tájékoztató kiadványt készítenek a három–nyolc éves korosztály számára. A könyv ötlete az egyik gyógyult kisgyerek édesanyjától származik, szövegét pedig a klinika néhány fiatal orvosa, pszichológusa, egy betegellátó nővér és egy szülő írta. Illusztrálására a gyerekek körében népszerű Bogyó és Babóca sorozat alkotóját, Bartos Erikát kérték fel. A bátorságpróba című kiadványban a szerzők a gyerekek számára is könnyen érthetően fogalmazták meg, mi a betegségük lényege, és milyen eszközökkel kell harcolni ellene. A rajzos „mesekönyv” segítségével igyekeznek felkészíteni a kicsiket a hosszú és embert próbáló kezelésre.

Az Őrzők Alapítvány szoros kapcsolatot ápol a Keresztező imacsoporttal is. Idén június első vasárnapján már harmadik alkalommal gyűltek össze kezelés alatt álló és gyógyult daganatos és leukémiás gyermekek szüleikkel, kórházi orvosokkal, nővérekkel együtt, s az Üllői úti Örökimádás-templomban közös szentmisén vettek részt, ahol együtt imádkoztak az országban kezelt valamennyi daganatos és leukémiás gyermekért, azok szüleiért, ellátó orvosaiért és a nővérekért. A szentmisét Szeidel Péter atya mutatta be, közreműködött a százhalombattai Noé Bárkája zenekar. Az imacsoport az interneten is elérhető (www. keresztezo.hu). A honlap azért jött létre, hogy a betegséggel küzdő családok ne érezzék magukat egyedül, hogy a csoport tagjai lelki vigaszt és bátorítást nyújtsanak egymásnak. Ahogyan a szervezők megfogalmazták: „Legyen egy pont, ahol találkozni tud mindenki, aki imát kérne, de nincs kitől; imádkozik, de szeretne másokkal közösen; imádkozna azokért, akiknek most nagy szükségük van rá; imádkozik másokért, és jelezni akarja, hogy sokan vagyunk.” Mottójuk Simon András grafikusművész szép és erőt adó gondolata: „Végtelenül irgalmas az Isten. Miközben egyik kezével jót és »rosszat« is á(l)d nekünk, hogy tanítson, a másik kezével megtart, hogy szeretetének súlyától össze ne roppanjunk.”

Illusztráció: Bartos Erika

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .