A közösség ereje

Tibor: Én gyermekkoromban és felnőttkorom első éveiben a templomra csak műemlékként tekintettem. Amikor megismerkedtünk, nem zavart Ági vallásossága, tudtam, mennyire fontos ez számára, de nem akartam bekapcsolódni ebbe a történetbe. Éppen ezért azt sem tudtam, mit jelent egy katolikus közösséghez tartozni. Így volt ez egészen addig, amíg házasságkötésünk után három évvel Kecskeméten tagjai lettünk egy családos közösségnek, s néhány évvel később a Szent Család-plébánián elkezdtük a templom és a közösségi ház építését. Ebben a csapatban már én is megtaláltam a helyemet. Eleinte különösen a családos táborok jelentettek számomra nagy élményt.


Ági: A gyermekeink már abba születtek bele, hogy mindkettőnk számára fontos a hit, fontos a közösség. Pár hetes koruktól jártak velünk szentmisére. Elég nyugodt gyerekeink vannak, kiskorukban is szépen csöndben elvoltak a szertartáson. Mindig vittünk magunkkal életkoruknak megfelelő, csöndes játékokat is. Ahogy nőttek, játék közben egyre jobban figyeltek arra is, mi történik körülöttük. S egy idő után már ők is velünk együtt mondták az imádságokat. Természetesen nőttek bele ebbe a légkörbe.

Tibor: Először a családos tábor és a baba-mama klub jelentette számukra a közösséget, aztán később a plébániai hittanba kapcsolódtak be. Ketten már felnőttek, de a plébániai ifihittanra most is eljárnak. Mindhárom gyermekünk tagja a KLIKK-nek, a Kecskeméti Lelkes Ifjúsági Katolikus Közösségnek, amely több plébánia összefogását jelenti. Nagyon erős lelkiségű csapatról van szó. A fiatalok együtt imádkoznak, együtt szolgálnak, együtt szórakoznak, együtt táboroznak. A KLIKK tagjai két éve szerdánként hétköznapi szentmisére is járnak. Felelősséget éreznek a kecskeméti ifjúságért.

Ági: Tíz éve kötődünk a Schönstatt Családmozgalomhoz, és minden évben részt veszünk a nyári családnapokon. Év közben többször is megfordulunk Óbudaváron, a magyarországi központban. Nagyon szívesen jönnek velünk a gyermekeink is, akik néhány éve már gyerekfoglalkoztatóként is segítenek, részt vesznek a konyhai szolgálatban, és bekapcsolódtak egy kicsit a schönstatti fiatalok életébe is.

Tibor: Szülőként fantasztikus dolog azt látni, hogy nem mi szabunk nekik erkölcsi mércét, hanem ők maguk a saját közösségeikben, s ez válik igazán bensővé bennük. Fontos a fiatalok számára a szülői minta, de nagyon fontos a kortárscsoport értékrendje is.

és Hortobágyi Tibor,
a Családi Életre Nevelés program tanácsadói

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .