Nyár van

A legtöbb, amit válasz helyett tehetünk, a visszakérdezés: Lenne egy órája arra, hogy beszélgessünk az aggodalmáról? (Ám a telefonálók általában nem élnek ezzel a lehetőséggel, csak öt-tíz percet szánnak a témára. A semminél, persze, ez is több, ám az érdemi változáshoz nagyon kevés.)
Az idei nyárközép furcsán alakul. Teljesen vegyes a kép. Néhány nyilatkozó optimistán tekint a jelenre, mondván, fiataljaink körében egyre kevésbé népszerű a kábítószer.


Ám a folyamatosan nyilvánosságra kerülő friss kutatási adatok (ESPAD) egészen másról tanúskodnak. Az európai tizenhat évesek körében végzett felmérések eredményei komoly figyelmeztető jelek mind a legális, mind az illegális drogok vonatkozásában. Ezek szerint ugyanis:

– Minden negyedik tizenhat éves fiatal naponta rágyújt.
– A diákok hatvan százaléka volt már részeg életében. A nagyivás a diákok negyvenöt százalékánál fordul elő havonta.
– A diákok egyötöde használt már tiltott szert, általában marihuánát.
– A harmadik leggyakoribb visszaélési forma a szipuzás.
– A gyógyszerek és az alkohol kombinációjának használata hazánkban az európai átlag kétszeresére nőtt.
– Szerencsére van egy jó hír is: a Budapesten tanuló fiatalok körében megállt a tiltott szerekkel való visszaélés korábbi növekedése.

Az elmúlt évek és a nyár egyik gyakori témája: a dizájner drogok kérdése. Dizájner drogoknak nevezzük a hol legális, hol illegális, bizonytalan eredetű, kiszámíthatatlan hatású drogokat, amelyek a neten keresztül sajnos könnyen beszerezhetők. A veszélyek józan ismertetésétől a hisztériakeltésig mindenféle információ kering velük kapcsolatban, miközben a világ kormányai – így hazánk is – komoly erőfeszítéssel keresik a megoldásokat, amelyekkel megvédhetnék a fiatalokat ettől a veszélytől.

„A kábítószerrel való leszámolást nem segíti a hiábavaló riogatás, az ijedtség, sem az elhamarkodott, leegyszerűsített okoskodás. Egyedül annak az erőfeszítésnek van értelme, amely az egyén megismerésére, belső világának megértésére irányul; amely az embert méltósága felfedezésére vagy újrafelfedezésére ösztönzi.” (II. János Pál)

A sokkoló és bagatellizáló hangok ellenére őrizzük meg józanságunkat. Életkortól függetlenül. Nyáron is. És törődjünk többet testi és lelki egészségünkkel!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .