Az együttérzés szobra

A tízéves Ars Sacra Fesztivál kiemelt programjaként Kaposváron is látható volt a Hajléktalan Jézus szobra. Az együttérzés jelképévé vált alkotást szeptember 20-án délután a Nagy­boldogasszony-székesegyházban tartott ökumenikus imádsággal fogadták, majd a templom előtti téren kialakított helyszínen beszélgetésre, közös étkezésre várták az érdeklődőket.
„Jézus szomjazza a szeretetet a hajléktalanokban és a szenvedőkben” – mondta Varga László megyéspüspök a szobor érkezésekor. Hozzátette: nagyon örül, hogy a Katolikus Egyház négyezer embernek tud meleg ételt adni Somogyban.
„Nehéz szobor ez, súlyát tekintve és látványában is – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. — Huszonnyolc éve látjuk a hajléktalanság problémáját, de nincsenek rá válaszaink. Varga László atya, aki ma kaposvári püspök, még somogysámsoni plébánosként tette fel nekem a kérdést: vajon felismerjük-e a legnyomorultabb emberben Jézust, tudunk-e úgy nézni rá, ahogyan Jézus, amikor itt járt a földön?”
A szobor érkezésének estéjén Az egyház arca 2.0 címmel konferenciát rendeztek a püspökségen. A találkozó előadója Vecsei Miklós volt, aki a nyomor és a hajléktalanság témájában tartott előadást. A konferencián bemutatkoztak a városban tevékenykedő egyházi és világi segítőszervezetek. Varga László püspök az est végén felidézte, hogy felszentelésekor két szóban foglalta össze küldetését: evangelizáció és szegények. „Nagyon szeretném, ha az irgalmassággal, amely számomra maga Isten, sikerülne »megfertőznünk« ezt a várost, ezt az egyházmegyét, Magyarországot, a Kárpát-medencét és az egész világot” – mondta a főpásztor.
A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. 2013 novemberében a vatikáni Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson a művész lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa Ferenc pápának a Hajléktalan Jézus című szobrának kisméretű másolatát. Az alkotás bronzból készült eredeti példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ legkülönbözőbb részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Amerikai Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.
A szobrot április 11-én Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templom előtt Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg. Az együttérzés szobra később országjáró körútra indult.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .