Megújult a II. János Pál-intézet

A Summa familiae cura kezdetű motu proprióval (a pápa saját kezdeményezésére kiadott törvény – a szerk.) a Szentatya megalapította a II. János Pál Pápai Teológiai Intézetet a házasság és a család kérdéseinek vizsgálatára. Szeptember 19-én hozták nyilvánosságra a döntést, amelynek értelmében az 1981-ben alapított hasonló nevű pápai intézet helyébe egy új intézmény lép, pasztorális, missziós és tudományos tekintetben egyaránt kibővült tevékenységi körrel.
A szeptember 8-i keltezéssel ellátott motu proprióban Ferenc pápa megemlékezik arról, hogy az intézetet II. János Pál pápa alapította, akit az 1980-as püspöki szinódus után nagy aggodalommal töltött el a családok helyzete. Az intézet a Pápai Lateráni Egyetemen kapott helyet, és az évek folyamán valamennyi kontinensre kiterjedt a tevékenysége.
Az elmúlt években az Egyház kiemelt fontosságot tulajdonított a házasság és a család kérdéseinek, amint azt a 2014-es és a 2015-ös szinódus is tükrözte, melyek eredményeinek összegzését a 2016-ban megjelent Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni apostoli buzdításban olvashatjuk.
Mindezeknek az eseményeknek köszönhetően megújult tudatossággal fordul az Egyház a család evangéliuma felé, és új pasztorális kihívásokkal néz szembe – fogalmaz Ferenc pápa. Azt is hangsúlyozza, hogy napjaink antropológiai és kulturális változásai miatt analitikus és sokoldalú megközelítésre van szükség. Tudatosan és szenvedéllyel kell értelmeznünk a hit bölcsességét egy olyan közegben, amelyben a társadalmi struktúrák a korábbiaknál sokkal kevésbé támogatják az egyéneket az érzelmek és a család terén. A szeretet bölcsességével és bölcs realizmussal kell tekintenünk napjaink családjainak valóságára, hogy „a maga teljességében láthassuk azt, örömeivel és árnyoldalaival együtt”.
Mindezek fényében Ferenc pápa új keretet szánt a II. János Pál-intézetnek, amelyben a szent pápa céljait még jobban beteljesítheti az intézmény. A motu proprio pasztorális és missziós téren egyaránt kibővíti az intézet kompetenciájának körét. Az intézmény, amely továbbra is a lateráni egyetemen belül működik majd, tudományos szempontból vizsgálja a házasság és a család kérdéseit, hogy az egyetemes Egyház jobban betölthesse küldetését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .