Az egyházért és a szentatyáért

Január 16-án Somorjai részt vett Ferenc pápa reggeli szentmiséjén, amelyet követően személyesen is köszönetet mondhatott az elismerésért.
A történelem–német szakos tanár, neves történészkutató az elmúlt években Mindszenty József bíborosra vonatkozó kutatásaival és értékes forráskiadványaival tűnt ki.


Esztergomban született 1952-ben. A budapesti egyetemen szerzett középiskolai tanári diplomát, 1980-ban szentelték a pannonhalmi Szent Benedek-rend szerzetes papjává. Rómában erkölcsteológiai doktorátust szerzett. Győrött volt gimnáziumi tanár, majd Pannonhalmán főiskolai tanár. Eközben munkatársa lett a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösségnek (METEM) és tagja a Magyar Egyháztörténeti Vázlatok szerkesztőbizottságának. Megalapította a Bencés Kiadót.

 

1993 óta Rómában központi rendi, egyházi beosztásban dolgozik a pápai államtitkárság munkatársaként. A Szenttéavatási Kongregáció konzultoraként nevéhez fűződik a külföldön elérhető Mindszenty-források feltárása. E munkának a legutóbbi időkig számos kiadvány, tanulmány lett az eredménye. 2005-ben egyháztörténeti munkásságáért Zombori Istvánnal megosztva részesült a Pro Renovanda Cultura Hungariae Deák Ferenc-díjában.

 

fotó: Selmeczi Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..