Az egyházat, az embert szolgálva

A február 11-én tartott ünnepi találkozón Mayer Mihály először adta át az egyházmegye millenniumának évében alapított Scitovszky-, illetve Janus Pannonius-díjakat. Ezekkel a díjakkal olyan személyeket kíván kitüntetni a püspök, akik jelentősen hozzájárultak az egyházmegye szellemi arculatának kialakításához, fejlesztéséhez, illetve akik életművükkel, munkájukkal az egyházat, az embert szolgálták.

Amint a százhatvan évvel ezelőtt élt pécsi püspök, Scitovszky János a keresztény értékek mentén maradandót alkotott egyházmegyéjében, a róla elnevezett díjat is két olyan személy vehette át, akik a pozitív értékek mellett kötelezték el magukat, ugyanakkor tanúságot tettek az Istenhez tartozásukról. A bazilikában tartott ünnepi szentmise végén – amelynek főcelebránsa Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök volt – vették át a díjat a kitüntetettek. László Lajos bölcsész-doktor, író, újságíró és rádiós műsorszerkesztő, több tévé- és rádiójáték, dokumentumfilm készítője. Emellett tizennyolc kötete jelent meg magyarul és kettő németül. Munkássága elismeréseként több díj mellett megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Kiskeresztje kitüntetést. Ötven éven át tudósított egyházi eseményekről, illetve vallási műsorok szerkesztője volt.

Báling József a Dunántúli Napló főszerkesztő-helyettese volt, ötvenöt éven keresztül dolgozott a lapnál. A Baranyai Német Nemzetiségi Szervezetek Közössége és a Nemzetiségi Művészeti Tanács elnökeként sokat fáradozott a magyarországi németség kulturális és lelki összetartásáért. Munkája elismeréseként korábban megkapta többek között a Közművelődési és Közoktatási Díjat, illetve a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Díjat.

A nemrég újratemetett Janus Pannoniusról elnevezett irodalmi díjat egy fiatal pap, Bognár Attila vehette át. Ő a díjátadást megelőző szentmisén először elhangzott Egyházmegyénk Millenniumi Himnusza szerzője, ugyanakkor már verseskötete is megjelent. Bognár Attila Szajk, Versend, Lánycsók és Babarc plébánosa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..