Az anyaság áldozata

Egészséges ikreket szült, majd meghalt egy huszonhárom éves mágocsi fiatalasszony. Klaudia október 25-én adott életet gyermekeinek, Blankának és Noénak. A várandósság időszakában semmilyen jel nem utalt a veszélyre. Kerekes László, a dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója elmondta: tizenkét órán belül három műtéti beavatkozást hajtottak végre az édesanyán, de a vérzést nem tudták elállítani. Az édesanya elhunyt, az ikrek egészségesek.


Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy uraljuk az életünket, de a váratlan események, a látszólag értelmetlen tragédiák törékenységünkre és végességünkre figyelmeztetnek. Most ismét kénytelenek vagyunk szembesülni azzal a ténnyel, hogy az anyaság a legszebb hivatás, és egyszersmind a legnemesebb áldozat is. Az ősi kultúrák és rítusok még gondosan őrizték az anyaság és a halál szoros kapcsolatának tapasztalatát. Az ókori görögök és rómaiak menyegzői menetét és gyászmenetét szinte lehetetlen volt megkülönböztetni egymástól: a különbséget az életet jelentő fölemelt fáklya, illetve a halált jelképező lefordított fáklya jelezte. Úgy tartották, a szűz meghal a nászágyon, hogy asszonyként szülessen újjá, és a vajúdó asszony életét kockáztatja, hogy életet adhasson gyermekének. Anyának lenni áldozat. Kivételes erővel mutatta meg ezt a 2004-ben szentté avatott Gianna Beretta Molla is, aki életét adta azért, hogy megszülethessen negyedik gyermeke.

A tragédiák és az áldozatok a megváltás misztériuma nélkül érthetetlennek vagy sorsszerűnek tűnnek. Az áldozat valójában az egyház életének középpontja. Ezért imádkozzuk a szentmise kánonjában: „Tekints, Istenünk, erre az áldozatra, melyet te magad készítettél egyházadnak! Add meg jóságosan mindazoknak, akik a szentmisében részt vesznek, hogy fölséged dicséretére Krisztusban élő áldozattá váljanak!”

Pécsi egyházmegye

A pécsi egyházmegyei karitász felhívja a figyelmet arra, hogy Blanka és Noé nevére számlát nyitott édesapjuk, Raffael István. A szeretetszolgálat kéri, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten segítsen a családnak. Magyarországról: 11773315-00280903-00000000 (OTP) Külföldről: HU42 1177 3315 9167 2944 0000 0000 (IBAN)

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..