Családi életre nevelés – felsőfokon

E kötet szerzői a CSÉN munkacsoport tagjai. Olyan szakemberek, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az érintett területeken (Fiatalok az élet küszöbén, „Boldogabb családokért” iskolai program, családterapeuta- képzés, családi kommunikáció fejlesztése és így tovább). Közösen alakították ki azokat az oktatási és képzési modulokat, amelyeket azután sikerült beépíteni a nemzeti alaptantervbe és a kerettantervekbe, ahol megjelenhetnek egyrészt az egyes tantárgyakba integrálható szemléletként, másrészt a technika, életvitel és gyakorlat, az erkölcstan, valamint az etika tantárgyak keretében, illetve önálló, választható tantárgyként is.


Tudván, hogy a szakemberek felkészítésében az olvasnivaló mellett a szemléletformálás, a kompetenciák és készségek erősítése is elengedhetetlen, Kopp Mária fontosnak tartotta, hogy mielőbb elinduljon a pedagógusok továbbképzése a családi életre felkészítés tematikájával. Ezt a feladatot a Károli Gáspár Református Egyetem vállalta magára, és 2012-ben akkreditáltatott egy negyvenórás családi életre nevelés programot. A Budapesten és több vidéki városban elérhető képzést 2014-ben a Debreceni Egyetem is elindította. A képzés pedagógusok számára kötelező továbbképzésként elfogadott kurzus, ugyan akkor gyermekekkel és családokkal foglalkozó más szakemberek számára is hasznosnak bizonyul.

E kötet tíz tanulmánya a családi életre és kapcsolati kultúrára való felkészítés több témakörének oktatásához kíván segítséget nyújtani, törekedve arra, hogy az elméleti ismeretek mellé gyakorlati, módszertani eszközöket is kínáljon. Az olvasó mind családi önismeretéhez, mind szakmai fejlődéséhez értékes ismeretekkel gazdagodhat e kötet révén, amely mindemellett szinte nélkülözhetetlen alapműnek számít a pedagógusok továbbképzésében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .