Átmenetileg rendeződött a katolikus gimnázium ügye

Fotó: MTI

 

„Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány által meghirdetett tüntetésen 2017. szeptember 6-án, Marosvásárhelyen azt kértük az illetékes hatóságoktól, hogy a törvényes keretek betartásával működhessen egyházi iskolánk. Kifejeztük bizalmunkat, hogy az ország kormánya nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak ismételt kinyilvánítása mellett, amely felekezeti, Római Katolikus Teológiai Líceumot kér.
Hétfőn, szeptember 11-én becsengetnek az iskolába. Örvendenünk kell annak, hogy a diákjainknak, akiknek érdeke számunkra is a legfontosabb, lesz hol tanulniuk. De örömünk nem lehet felhőtlen, hiszen – ahogyan a sajtóból értesültünk – ők nem a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaiként kezdik el a tanévet. Nem az az iskola hívja őket padjaiba, amelyet szabadon választottak. Így jogaik az egyházi és világi törvénykönyv szerint is alapvetően sérültek” – áll a nyilatkozatban.
„Joggal érezzük úgy, hogy kérésünk nem talált meghallgatásra. Csupán a gyerekeink alapvető tanulási joga nem sérült. Sérült azonban a szülők és gyerekek szabad iskolaválasztási joga. Ez a fentiek mellett különösen a cikluskezdő osztályokba való beiratkozást megtiltó és a bíróság által közben érvénytelenített 70/2017-es főtanfelügyelőségi döntés által valósult meg. A 114 szülő összegyűjtött szándéknyilatkozatának figyelembevételére, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceumba akarják íratni gyermekeiket, a minisztérium, illetve a tanfelügyelőség részéről kísérlet sem történt.
Az állami intézmények szakszerűségének hiánya és az emberi jogok semmibevétele vezetett ide, ezért szenved jogfosztottságot Egyházunk, szenvednek gyerekeink, azok szülei, az egész közösség. Még mindig bízunk abban, hogy ez a jogtipró kényszerhelyzet nem tarthat sokáig. A jogi tisztázás folyamatában mi partnerek vagyunk, nem hagyjuk magukra azokat, akik a katolikus iskolát választották. Éppen ezért nyomatékosan kérjük az illetékes hatóságokat, ne tekintsék megoldottnak a helyzetet. Amint már többször is megfogalmaztuk, iskolaépületünkben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében.
A marosvásárhelyi híveink számtalan formában kinyilvánított akaratának megfelelően nem mondhatunk és nem mondunk le arról, hogy Marosvásárhelyen Római Katolikus Teológiai Líceumunk legyen” – zárul a nyilatkozat.
A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot szeptember 8-án a Bolyai Farkas Líceum ernyője alá sorolta a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa – közölte az Agerpres hírügynökség tájékoztatása alapján az MTI. A Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják tanulmányaikat, ahol eddig is tanultak, de az intézmény adminisztratív szempontból átkerül a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz. Ez a helyzet marad érvényben mindaddig, amíg lezárulnak az iskolával kapcsolatos perek. Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta: a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást. Így lehetőség nyílik arra, hogy immár minden részletre odafigyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön.
„Nem tölt el örömmel, hogy ez egyet jelent a katolikus gimnázium jogi státusának megszüntetésével, de a gyerekek, a tanárok megvannak, és az infrastruktúra is rendelkezésre áll, csak éppen az iskola jogi személyisége hiányzik” – nyilatkozta. Hozzátette: – A város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának ernyője alatt egy átmeneti tanév kezdődik most az iskola diákjai számára.
Csíky Csengele szerint a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a Római Katolikus Egyház tiltakozása és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást.
Szeptember 6-án demonstrációt tartottak Marosvásárhelyen a megszüntetésre ítélt Római Katolikus Teológiai Líceum védelmében. A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek résztvevők. A tiltakozáson részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, az alapítvány elnöke, Holló László, a szervezet igazgatótanácsának elnöke, valamint a testvéregyházak vezetői, köztük Kató Béla erdélyi református püspök is. Jakubinyi György beszédét követően Kapás Barna olvasta fel a szülők kiáltványát, amelyben kijelentették: azt várják az oktatási minisztertől, hogy kormányhatározat vagy miniszteri rendelet által biztosítsa az iskola működését. A szülők kinyilvánították: megelégelték a hazugságot, azt, hogy állami intézmények félrevezetik őket, vagy elmulasztják a tájékoztatásukat a gyermekeik iskolájáról hozott döntéseikről. A szülők szerint a gyerekeik jövője a miniszter kezében van.
Az iskola diákjai nevében Nagy Henrietta szólt: „Az elmúlt évben mi nem azon aggódtunk, hogy nincs meg a házi feladatunk, hanem azon, hogy nincs meg az iskolánk” – fogalmazott. Felidézte, hogy az utóbbi időben gyakran hangzott el az intézmény falai között a felhívás: „Ne féljetek!” A félelem ott él bennük, de nem fognak meghátrálni. „Iskolába akarunk járni! A mi iskolánkba!” – hangoztatta.
Holló László, az erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke köszönetet mondott a testvéregyházaknak és Kató Béla püspöknek a szolidaritásért. Úgy fogalmazott: a református püspök jól tudja, mit jelent harcolni az iskoláért.
A többezres tömeg a magyar és a székely himnusz eléneklésével és szűnni nem akaró tapssal fejezte ki, hogy egyetért az elhangzottakkal. Sokan gyertyát gyújtottak és egyházi énekeket énekeltek, majd csendesen távoztak a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtti térről.
Szeptember 7-én, egy nappal a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsának döntése előtt az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány Jakubinyi György érsek és Holló László aláírásával sajtónyilatkozatot adott ki a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatban. Ebben a következőket kérték a helyi és a központi hatóságoktól: „Legyenek partnereink a legmegfelelőbb törvényes megoldás keresésében, amely teljesíti gyermekeink oktatáshoz és szabad iskolaválasztáshoz való jogát csakúgy, mint a felekezeti iskolára vonatkozó igényeinket.”

Forrás: RomKat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .