Átadták és megáldották a kőszegi domonkos iskola új tornacsarnokát

Mit tesz egy négyszázötven fős iskola, ha egy évig tornaterem nélkül kell működnie? Nos, a kreativitást, a jó kapcsolatokat és a türelmet segítségül hívva igyekszik átvészelni a helyzetet. Vár és figyel. Figyeli, ahogy a régi, leromlott állapotú tornaterem eltűnik a munkagépek nyomán, ahogy óriási lyuk keletkezik a földben, majd betonoszlopok nőnek ki belőle, s lassan falai, ablakai lesznek. Sokévi álmodozás, tervezgetés és tizenhárom hónapon át tartó építkezés után az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásában működő kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium végre birtokba vehette új tornatermét.
November 14-én délelőtt érkezett el a várva várt pillanat. A tornateremben sportruhába öltözött diákok, a bejárat előtt vendégek gyülekeztek. Kakucs Petra, az intézmény igazgatónője és Deák Hedvig, a domonkos nővérek általános főnöknője a kifeszített nemzeti színű szalag előtt üdvözölte Székely János szombathelyi megyéspüspököt, Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát, Ágh Péter országgyűlési képviselőt, Básthy Béla alpolgármestert, Harangozó Vilmos esperes plébánost, valamint Kőszeg város és a megye több oktatási intézményének képviselőit.
A szalagátvágás után a tornateremben folytatódott az ünnepség. A köszöntőbeszédek közül a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendtek Hedvig nővér szavai: ő – a tréfás kollégáknak az építkezésről készült videójától ihletve – a Csillagok háborújához hasonlította életünk küzdelmeit, melyekhez sportolással az új tornateremben szerezhetünk edzettséget, s eközben építhetjük a jellemünket is. Soltész Miklós államtitkár a fiatalok elé idézte a fiatalon elhunyt olasz világi domonkos, Boldog Pier Giorgio Frassati alakját, arra biztatva őket, hogy kövessék a példáját: Frassati már egészen kisgyermekkorától komolyan vette a keresztény hit követelményeit, és nem halogatta, hogy meg is valósítsa, amit keresztény hite kívánt: igyekezett jót tenni mindenkivel, erején felül, és a fasiszta diktatúra idején is bátran kiállt a hitéért.
Ezt követően Székely János megyéspüspök megáldotta, majd a hegymászást és a természetet szerető Boldog Pier Giorgio oltalmába helyezte az épületet. Az iskola előző tornaterme még 1983-ban épült. Állaga az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, s eközben az iskola tanulólétszáma is megnövekedett. Ez tette szükségessé egy új tornacsarnok létesítését, amely alkalmas a testnevelési feladatok ellátására, és harmonikusan beleillik az idén százötven éves fennállását ünneplő iskola műemléki környezetébe. A létesítményt a Fejérdy és Bartók Építészeti Kft. tervezte, a kivitelezést pedig a győri székhelyű Mikolasek Kft. végezte. A beruházás részeként elkészült az új tornacsarnok és a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségek, két új tanterem is létesült, a tornacsarnok mellett pedig új szabadtéri kézilabdapálya, valamint parkoló is épült. A tornacsarnok nem csupán testnevelésre, sportolásra, hanem nagy létszámú rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Az építkezést a kormány 1,2 milliárd forinttal, a fenntartó pedig 100 millió forinttal támogatta.
Az ünnep további részeként különböző sportágak képviselőit láthattuk: a kötélugrókat, a táncosokat, a kézilabdázókat és a focistákat. A legkisebb triatlonisták biciklis bemutatót tartottak, a negyedikesek pedig látványos sorversenyt. Zárásként a 7. évfolyam készült egy meglepetéssel: a Domonkos-rend címerét rakták ki óriási fekete-fehér lapokból. Ez a mozzanat kiválóan jelképezte a lényeget: a test és a lélek együtt alkotja az embert; a domonkos lelkiség, amit az iskola képvisel, nem marad a kápolna falai között. Magunkkal visszük a hétköznapi tevékenységekbe, a játékba, a versenyzésbe is, így segít minden Árpád-házis diákot és pedagógust Isten felé.

Forrás és fotó: Domonkos nővérek

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .