Kalocsára zarándokoltak a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A zarándoklat lelkivezetője Szakály József főesperes, szabadkai plébános volt. A résztvevők a Szabadkai és a Nagybecskereki Egyházmegye hét településéről érkeztek az érseki székvárosba. A szentmisén a délvidékiek mellett részt vettek a Felsőszentiváni Szociális Szolgáltató Intézmény jubiláns dolgozói is, akik a szociális munka napja alkalmából ünnepelni utaztak a fenntartó egyházmegye székhelyére.
Szentbeszédében az érsek a zarándokokat köszöntve elmondta: örvendetes, egyszersmind fájdalmas is a kalocsai székesegyházban rendezett találkozás. Öröm, hogy Kalocsára látogattak a délvidéki magyar testvérek, ám a ténnyel, hogy a határon túlról kellett érkezniük, a sebünk is nyilvánvaló. A Délvidék korábban nem csupán egy országrész volt, hanem egy egyházmegyei egység is az ősi kalocsai érsekségben.
Bábel Balázs kifejtette, hogy egy hete Gelen­cén járt, Erdélyben, a történeti Magyarország egyik legtávolabbi pontján, egy színmagyar, katolikus településen. Ott is érezte a magyarság egységét és ennek csodáját. A főpásztor Illyés Gyulát idézve úgy fogalmazott, a mi hazánk a magasban van, a szellemben és a kultúrában, de tovább is vitte ezt a gondolatot, amikor hozzátette: „A mi hazánk egyesítő ereje Egyházunk és a Szűzanya, Jézus édesanyja”.
Az érsek a székesegyház feliratát magyarázva kifejtette, időnként még a horvátországi püspökök is megemlékeznek arról, hogy érseki tartományként egykor a Kalocsai Egyházmegyéhez tartoztak. A Délvidék szabadkai része kilenc évszázadon keresztül volt az egyházmegye része.
Végül a hagyományok tiszteletéről szólt a főpásztor. Emlékeztetett arra, hogy Aquinói Szent Tamás is tudta, sokat köszönhet Nagy Szent Albertnek. A legnagyobb tudósok is hálával tartoznak az elődöknek. Senki sem úgy születik, hogy mindent elölről kell kezdenie, az értelem útján egy nagy örökség ajándékának vagyunk részesei. Ez a hitünkre is vonatkozik: gondolatunkban ott van őseink gondolata, hitünkben őseink hite is. Mert Isten katolikusnak – egyetemesnek – teremtette a világot. Ezért okkal bizakodhatunk abban, hogy az értelem útján eljuthatunk Istenhez – mondta a főpásztor.
A szentmise végén az érsek személyesen is találkozott a délvidéki vendégekkel, majd orgo­nabemutató következett.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .