Ászja Bibi kiszabadult a börtönből, titkos helyre menekítették

Egymásnak ellentmondó információk terjednek a szabadulásával kapcsolatban. „Elengedték – nyilatkozott az ügyvédje, Szaiful Maluk november 7-én éjjel. – Azt mondták, már repülőn ül, de senkinek sem árulták el, hol száll le a gépe.” A Pandzsáb tartományban lévő Multan börtönében, ahol az asszonyt fogva tartották, aznap kapták meg a szabadon bocsátásáról szóló értesítést. Az asszony ügyvédje már külföldről nyilatkozott, el kellett hagynia Pakisztánt, mert veszélyben forgott az élete – tájékoztat a Vatican News.
Ászja Bibi negyvenhét éves, ötgyermekes keresztény édesanyát 2010-ben ítélték halálra káromlás hamis vádjával. Kilencévi börtön után, idén október 31-én mentette fel a vád alól a pakisztáni legfelsőbb bíróság, de a nő nem tudta azonnal elhagyni a börtönt, mert muszlim radikálisok követelésére az ügyét újra megnyitották. Férje, Asik Maszih menedékjogot kért a családnak az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Olaszországban is.
Paul Bhatti, a Pakisztánban 2011-ben meggyilkolt kisebbségügyi miniszter, Shahbaz Bhatti testvére úgy nyilatkozott, a helyzet nagyon kényes, mert miután az asszony elhagyja a börtönt, a kormány nem tudja megvédeni. A kormány egyezséget kötött a muszlim fundamentalistákkal arról, hogy az asszony nem lépheti át az országhatárt. Bhatti véleménye szerint a megállapodásnak jogi érvénye nincsen, csupán azért született meg, hogy elhallgattassák a radikálisokat. Miután felmentették a keresztény édesanyát, jogi úton senki sem akadályozhatja meg abban, hogy elhagyja az országot – mondta bizakodóan.
Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani november 7-én Twitter-üzenetben közölte: az asszony biztonságos helyen van. Pakisztáni források szerint már azelőtt titkos helyre menekítették, hogy közzétették volna szabadulása hírét. A BBC urdu nyelvű adása arról adott hírt, hogy Ászja Bibi útban van Hollandia felé.
A Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű szélsőséges szunnita párt ugyanakkor fenyegetést tett közzé: ha Ászja Bibi elhagyja az országot, az Imran Khan kormányfő hatalmának végét jelenti. A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője, Mohamed Faiszal úgy nyilatkozott, hogy álhírről van szó, Ászja Bibi még mindig Pakisztánban tartózkodik – írja az olasz püspöki konferencia hírportálja, az Avvenire.

Forrás és fotó: Vatican News IT; Avvenire
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .