A szenvedőkkel azonosult, és így tesz ma is

Fotó: Cseh Gábor

 

A Szombathelyi Egyházmegyében évek óta hagyomány, hogy Szent Márton püspök ünnepének előestéjén közös esti imádságra gyűlnek össze a hívek és a papság a székesegyházban. Idén Majnek Antal munkácsi megyéspüspök volt az ünnep meghívott vendége.
Az esti imán a főpásztor rövid homíliát mondott, melyben hangsúlyozta: Márton egész életében Istent dicsőítette. Úgy világított, mint a fény a sötétben, ahogyan a zsoltárban olvasható. Mindannyiunk feladata, hogy életpéldánk egyértelmű legyen, és Isten irgalmas jóságát, igazságosságát mutassa mások számára.
A vesperást lampionos felvonulás követte, melynek során a Szent Márton-templomhoz vonultak a hívek. Itt Majnek Antal és Puskás Tivadar polgármester mondtak köszöntőt. A püspök úgy fogalmazott: Szent Márton fényességet, békét és biztonságot hozott a sötét világba, sőt magát Jézust jelenítette meg az életével. Ki kell mondani: Jézus az ő országába hív mindannyiunkat, és azt akarja, hogy bizonyítsuk: ő a szeretet és az igazság.
A program koszorúzással és a gyermekek által előadott Márton-énekekkel zárult.
November 10-én ünnepi szentmisét mutattak be a székesegyházban. A szertartás főcelebránsa ezúttal is Majnek Antal munkácsi megyéspüspök volt. Székely János szombathelyi megyéspüspök és az egyházmegye papsága koncelebrált.
Majnek Antal a prédikációjában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit üzen a világnak Jézus Krisztus Szent Mártonon keresztül.
Szent Márton Szent Pálhoz hasonló apostolóriás volt, ezt meg is vallotta egy testvérének: ő az apostolok testvére, társalog is velük – mondta a kárpátaljai főpásztor. Márton szolidaritása, együttérzése a szegényekkel, a szenvedőkkel katonai szolgálata idején is közismert volt már. Mindig észrevette, hol kell segíteni. Krisztus azért jött, hogy a szeretethiánytól szenvedő világnak elhozza az Atya üzenetét, szerető, irgalmazó és segítő jóságát. Ez mutatkozott meg az amiens-i városkapu előtti jelenetben, amikor Márton megérezte, ha a koldusnak adja a fél köpenyét, valójában Krisztusnak segít. Jézus azt mondta: amit a legkisebbnek tesztek, nekem teszitek. A szenvedőkkel azonosult ezáltal, és így tesz ma is. A legbiztosabban a szenvedők között kereshetjük és találhatjuk meg Jézust – hangsúlyozta a szónok. – Ezért fontos a keresztény ember számára a felebarát iránti szeretet. Ebben kell keresnünk Krisztust, ez istenszeretetünk mércéje. Ezáltal tesz próbára bennünket Isten: sokszor találkozhatunk olyan emberekkel, akik számára bizonyítanunk kell, hogy őket is szereti Isten.
Márton állandóan harcolt, a neve is azt jelenti: harcos – emelte ki Majnek Antal. – Az ellenfele pedig nem más volt, mint az ördög, aki sokszor megkísértette őt, de Márton mindig az Istennel való közösségre vágyott: megpihenni Jézussal, az Atyaistenben.
Fontos, hogy a szavaink és a tetteink összhangban legyenek egymással – hívta fel a figyelmet homíliája végén a munkácsi megyéspüspök. – Kövessük Krisztust, erre hív mindenkit Szent Márton!

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .