Állami támogatás igényelhető egyházi programokra, felújításokra

Fotó: Merényi Zita

 

Soltész Miklós államtitkár a felhívással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan most is kétféle támogatási igényt lehet benyújtani. Az egyik (EGYH-KCP-19) a közösségi célú egyházi programokat és beruházásokat célozza meg, a másik az egyházi épített örökség védelmét és egyéb beruházásokat (EGYH-EOR-19). Az előbbinél 200 ezer és 5 millió forint, az utóbbi esetében 1–15 millió forint közötti összeget lehet igényelni. Ezúttal is lehetőség van a határon túli és a diaszpóramagyarság támogatására.
A támogatási igényeket november 30-ig kell benyújtani elektronikus úton az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER). Az internetes felület a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján (www.szulofold.hu) található EPER belépési ponton keresztül érhető el.
Az egyházi ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a közösségi programok esetében előnyt élveznek a zarándoklatok, illetve a családi életre nevelést célzó programok, de támogatható az egyházi közösségépítő tevékenységgel szorosan összefüggő helyiségek felújítása, kialakítása is. Az épített örökség esetében templomok, egyházi intézmények felújítására lehet támogatást kérni.
„Fontos számunkra a család és a közösségek építése – emelte ki Soltész Miklós. – Ha biztosítva van az a tér, ahol az egyházi közösségek működni tudnak, az magát a közösséget is erősíti. Nemcsak keresztény hitében segíti a fiatalt, ha valamelyik egyházi közösség tagja, de megerősítheti benne az emberi élet tiszteletét és a család értéke iránti elkötelezettséget is. Tapasztalatunk szerint valamennyi keresztény felekezet számára fontos a család. A kormányzat az egyházak tapasztalataira is támaszkodott családpolitikájának kialakításánál – tette hozzá az államtitkár. – A házasságra és a gyermeknevelésre felkészítésben, a házasságban megmaradás segítésében vagy a sérült családok gyógyításában egyaránt nagy tapasztalatuk van az egyházi közösségeknek. Külön ki kell emelni az egyházak életvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseit. Jelentős változás, hogy az abortuszok száma a negyedével csökkent az elmúlt időszakban, de még mindig van teendő ezen a területen.”
Az elmúlt évek során számos zarándokhely újult meg. Ezek lehetőséget adnak az elcsendesülésre, a lelki feltöltődésre, ugyanakkor a zarándoklatok, a találkozási lehetőségek a közösségi életet is erősítik.
„Öröm számunkra, hogy a támogatások összege az esztendők során folyamatosan emelkedett – hangsúlyozta az államtitkár. – Az elmúlt években mintegy 5200 templom, közösségi ház és egyházi intézmény újult meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzatnak e téren évtizedes lemaradást kellett pótolnia az utóbbi években.”
A kiírás célja az egyházi értékek megőrzése mellett a nemzet közösségét megtartó és megerősítő feladatok szolgálata. A 2011-es népszámlálás szerint a magyar lakosság 55 százaléka valamilyen egyházhoz tartozónak vallja magát, míg egy idei felmérés szerint az emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, függetlenül attól, hogy gyakorolja-e a vallását. A templomok, egyházi intézmények és környezetük megújulása, illetve a keresztény közösségi programok támogatása ezért mindannyiunk számára fontos cél – fogalmazott Soltész Miklós államtitkár.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .