Ászja Bibi Kanadában kap menedéket

Fotó: CNS/Punjab Governor House

 

Ászja Bibit, aki Pakisztánban kilenc évet töltött a halálsoron, örömmel látják egy kanadai kisvárosban, ahol újra találkozhat két tizenéves lányával és annak a családnak a tagjaival, amely Lahorban támogatást és védelmet nyújtott a lányoknak, amíg az édesanyjuk a börtönben várta az újabb és újabb fellebbezésekről szóló döntéseket.
Egyelőre semmiképpen nem hozzák nyilvánosságra a lányok és a segítő baráti család tartózkodási helyét – mondta egy, az ügyben közreműködő kanadai püspök a The Catholic Register című kanadai katolikus lapnak. „Ez tényleg élet-halál kérdése. Fennáll a veszélye annak, hogy itt is felkutatja őket valamelyik iszlám fegyveres csoport.”
A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést, ezért a káromlásért halálra ítélt keresztény édesanya végre elhagyhatja az országot, ahol az iszlamista csoportok fenyegetése miatt nincs biztonságban az élete. 2018. október 31-én a bíróság fölmentette a vád alól Ászja Bibit. A szélsőségesek fellebbeztek a határozat ellen, de ezt a legfelsőbb bíróság most elutasította: Aszíf Szájíd Khosza bíró 2019. január 29-én reggel hozta meg a végső ítéletet. Ászja Bibit a börtönből való szabadulása után egy titkos, védett helyen rejtették el. Nem volt biztonságban, hiszen az iszlamista csoportok halállal fenyegették, ha elhagyná az országot. Ezekben a nehéz hónapokban mindvégig vele volt a férje, Asik Mászih.
A pakisztáni legfelsőbb bíróság döntésével szinte egy időben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, országa menedékjogot ajánlott Bibinek és férjének, amit a házaspár el is fogadott. Tizennyolc, illetve tizenkilenc éves lányaik már karácsony előtt Kanadába érkeztek – mondta a család jó barátja, Nadím Bhátti a The Catholic Registernek.
Bhátti segített abban, hogy a lányok és az őket nevelő, támogató hattagú család Lahor­ból eljusson Kanadába. A baráti család is veszélybe került az októberi bírósági döntés kihirdetése után.
Az Egyház minden támogatást megad Ászja Bibinek és családjának. A kanadai püspök felhívta a figyelmet arra, hogy ha az asszony és családja új identitást szeretne, és nem kívánják fölfedni a nyilvánosság előtt új lakhelyüket, azt a sajtónak meg kell értenie. A főpásztor maga is a neve elhallgatását kérte, nehogy esetleg bérgyilkosok kezdjék keresni egyházmegyéje területén Ászja Bibit és családját.
A bíróság októberi ítélethozatala után a házaspár lányai és a baráti család háromszor váltott lakhelyet Pakisztánon belül, mert a radikális iszlamisták vezetője, Khádim Husszain Rizvi hívei házról házra jártak, hogy megtalálják és megöljék őket. A pakisztáni rendőrség és a biztonsági erők mintegy háromezer embert tartóztattak le, hogy meg tudják védeni Bibit. Az országban a hangulat olyannyira vészterhes volt, hogy decemberben azonnal menedéket kellett keresniük – tájékoztatta a The Catholic Registert Nadím Bhátti.

Forrás: The Tablet
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .