Az év önkéntese

Idén is több ezer szavazat érkezett a Jó­szol­gálat díj önkénteskategóriáinak jelöltjeire január 21. és 31. között. Az év önkéntese ezúttal Elekné Román Katalin lett, aki a kerecsendi római katolikus egyházközségben két évtizede segíti a cigányok beilleszkedését. A közösségi kategóriában a legtöbb szavazatot a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántoso­kért kapta.
Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni jelöltjei közül Elekné Román Katalin, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője – a kulturális szerkesztőség korábbi vezetője – vehette át az elismerést. A kerecsendi római katolikus egyházközség világi elnöke csaknem húsz éve működtet egyesületet közösségében. Célja, hogy a szegénysorban élő roma családok számára olyan
élményeket nyújtsanak, amelyek segítik összetartozásukat és társadalmi beilleszkedésüket. Elekné Román Katalin számos tábort, hétvégi programot, önkéntes tanodát, koncertet és vetítést szervezett már mélyszegénységben élő gyerekeknek. Fáradhatatlanul munkálkodik a társadalmi szakadékok áthidalásán, és életének természetes része a segítségnyújtás, a nevelés, a közösségépítés, legfőképpen pedig a remény felmutatása. Neve mára fogalommá vált a kétezres lakosságú Kerecsend településen.
A szavazásra felterjesztett közösségek közül idén a Budapest XVII. kerületében működő Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifán­tosokért nyerte el a Jószolgálat díjat. A szervezetet halmozottan sérült gyermekek szülei hozták létre 2016-ban. Céljuk az volt, hogy életre hívjanak egy hiánypótló intézményt, amely a fogyatékossággal élő fiatalok fejlődését, kiteljesedését és társadalmi beilleszkedését segíti. Az intézmény annak idején egy gyerekszobával indult, 2018 decemberében pedig beköltözhetett a XVII. kerületi önkormányzattól kapott közösségi házba, amelyet az alapítvány tagjai felújítottak, és Völgyzugolyháznak neveztek el. A fejlesztőház sok áldozat árán, példaértékű kitartással és összefogással valósult meg úgy, hogy az önkéntes munkát végzők közül sokaknak a nap 24 órájában ápolásra szoruló gyermekük van.
A szekszárdi Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban létrehozott Jószol­gálat díjat immár harmadik alkalommal adták át. A kitüntetés célja a szociális területen hivatásszerűen, illetve önkéntesen tevékenykedő segítők elismerése, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek hátrányos helyzetű embertársaikért. Az egyéni díjazott minden évben félmillió forint pénzjutalomban részesül, a nyertes önkéntesközösség jutalma pedig egymillió forint.
A díjátadásra idén február 10-én, a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány névadója, Zichy Mária Terézia grófnő születésének emléknapján.

Forrás és fotó: Jószolgálatdíj.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .